Veelgestelde vragen en antwoorden over verkeer
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over verkeer in de gemeente Veere.
Snelheid
Er wordt te hard gereden in de straat. Is daar wat aan te doen?
De gemeente kan snelheden controleren. Dat gebeurt met GPS en radarcontroles. Als blijkt dat er ergens opvallend vaak te hard gereden wordt, kan de gemeente besluiten om de inrichting van de weg aan te passen. Dat is dan een ‘snelheidsremmende maatregel’.
Bent u en uw mede-buurtbewoners van mening dat in uw straat een verkeersdrempel nodig is?
Doe dan een melding via verkeer@veere.nl. Dan gaat de gemeente onderzoeken of uw straat daarvoor in aanmerking komt.
Voor de aanvraag van een verkeersdrempel gelden de volgende voorwaarden:
- Vracht- en busverkeer maakt geen gebruik van de weg.
- Er is in de straat voldoende draagvlak om de maatregel te realiseren.
- Er wordt in de straat gemiddeld met meer dan 10 km/u te hard gereden of er is een andere aanleiding waarom de weg verkeersonveilig is.
Parkeren
Kan ik een parkeerplek van de gemeente kopen of huren?
De gemeente verkoopt of verhuurt geen parkeerplekken aan particulieren. In de wijken met betaald parkeren wordt de schaarste in openbare ruimte verdeeld door middel van parkeervergunningen.
Wat is ‘laden en lossen’ en wat is precies ‘parkeren’?
- Onder ‘laden en lossen’ verstaan we de tijd die nodig is om de spullen in of uit te laden, en dus niet om bijvoorbeeld nog koffie te drinken, een bezoekje aan een café te brengen enzovoort.
- Er is sprake van 'parkeren' wanneer een voertuig langer stilstaat dan nodig is voor het in- en uitstappen van personen of voor het laden en lossen;
Er staat een foutgeparkeerde auto in mijn straat. Wat is hier aan te doen?
Parkeren mag alleen op een plek die daarvoor is bestemd. Een voertuig staat foutgeparkeerd als het bijvoorbeeld:
- Gevaar oplevert voor andere weggebruikers
- Het trottoir blokkeert
- Andere geparkeerde auto’s blokkeert
- Illegaal op een gehandicaptenparkeerplaats staat
- Langere tijd op een laad- en loshaven staat
- Op een plek staat waar een wegsleepregeling geldt
Tijdens kantooruren kunt u bellen via telefoonnummer (0118) 555 444 of u doet online een melding via BuitenBeter.
- Levert een foutgeparkeerde auto direct gevaar op voor anderen? Bel de politie via 0900 8844.
- Zijn er regelmatig foutparkeerders op dezelfde locatie? Doe online een melding via BuitenBeter.
Er parkeert een (bedrijfs)busje voor mijn raam. Mag dat?
Dat mag, er wordt geen onderscheid gemaakt in personenauto’s en bedrijfsbusjes.
Er staat een auto voor mijn uitrit; wat nu? Kan de gemeente een wit kruis aanbrengen om dit te voorkomen?
Parkeren voor een inrit of uitrit mag niet. De bewoner wordt dan gehinderd bij het in- of uitrijden. Neem in dat geval contact op met de politie via 0900 8844. Of maak een melding via BuitenBeter.
De gemeente brengt alleen een wit kruis aan als een uitrit niet duidelijk zichtbaar is of als 'signaal' om op kruispunten aan te geven waar het verkeer niet mag stilstaan.
Overige vragen over parkeren?
Ga naar de webpagina Veelgestelde vragen over parkeren.
Verkeersveiligheid
Ik zie een gevaarlijk kruispunt. Het risico op een ongeluk is groot. Wat kan de gemeente doen?
De gemeente houdt bij de inrichting van kruispunten en wegen zo veel mogelijk rekening met de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. Als er een structurele en urgente onveilige situatie is, doe dan een melding via BuitenBeter. De gemeente beoordeelt of er inderdaad sprake is van een onveilige situatie en kan besluiten aanvullende maatregelen te nemen.
Sommige kruispunten lijken gevaarlijk omdat het erg druk is. Cijfers geven inzicht in de feiten en daaruit kan blijken dat het kruispunt minder gevaarlijk is, dan dat het lijkt.
Het zicht is slecht. Kan de gemeente een verkeersspiegel plaatsen?
De gemeente plaatst geen verkeersspiegels. Een verkeersspiegel maakt verkeerssituaties vaak juist onveiliger. De afstand en snelheid van naderend verkeer is in een spiegel moeilijk in te schatten. De hoek van de verkeersspiegel kan er voor zorgen dat sommige verkeersdeelnemers slecht zichtbaar zijn.
Het zicht in het verkeer wordt belemmerd door groen. Is hier wat aan te doen?
Het is verboden beplanting of een voorwerp aan te brengen op zodanige wijze dat aan het wegverkeer het vrije uitzicht wordt belemmerd of daarvoor op andere wijze hinder of gevaar oplevert.
Is er in uw buurt sprake van beplanting of voorwerpen die het vrije uitzicht belemmeren? Doe een melding via BuitenBeter.
Als ik wil oversteken bij een zebrapad stoppen auto's vaak niet. Kan de gemeente een waarschuwingsbord plaatsen?
Een voetganger die wil oversteken bij een zebrapad, hoort voorrang te krijgen. In de praktijk gebeurt dit niet altijd. U kunt daarom het beste oogcontact maken met de automobilist. Steek pas over als u voorrang krijgt en neem zelf geen voorrang. In de buurt van basisscholen staan soms gekleurde paaltjes, fluorescerende borden en/of zijn rode vlakken aangebracht om de oversteek extra te benadrukken.
Kent u een zebrapad waar geen borden staan of waar de witte strepen niet duidelijk meer zijn? Doe een melding via BuitenBeter.
Het is een chaos bij de school. Kan de gemeente wat doen?
Meldt dit bij uw school en dan kan de school in gesprek met de gemeente. Een goed verloop van het verkeer bij een school hangt af van het samenspel van inrichting van de schoolomgeving en gedrag van ouders en leerlingen.
- Ziet u een probleem en heeft u een oplossing, dan zijn wij graag bereid om deze samen met de school te bekijken;
- De verkeerssituatie bij scholen is op haal- en brengmomenten vaak chaotisch. Het duurt vaak maar kort, maar komt 2-4 keer per dag voor;
- Een idee, vraag of klacht kunt u bij de gemeente melden via een e-mail of een brief. Een e-mail kunt u richten aan verkeer@veere.nl.
Ik kan niet veilig oversteken. Kan er hier een zebrapad komen?
Vindt de gemeente de locatie ook geschikt, dan kunnen we een zebrapad aanleggen. Is er een echt oversteekprobleem (met veel kruisend autoverkeer) dan leggen we liever een middengeleider aan waardoor overstekende voetgangers de weg in twee fasen kunnen oversteken.
In 30 km-zones leggen we doorgaans alleen zebrapaden aan op directe looproutes naar scholen, naar instellingen voor ouderen of naar winkelvoorzieningen. Op deze locaties zijn veel voetgangers.
Openbaar vervoer
Ik heb een klacht over openbaar vervoer. Waar kan ik die kwijt?
Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Zeeland. Het vervoer op Walcheren voert Connexxion uit. Suggesties, opmerkingen of klachten kunt u kwijt bij de Provincie Zeeland. Heeft u specifieke klachten over de bus dan kunt u terecht bij Connexxion.
Hinder
Ik heb last van trillingen en/of schade aan mijn woning door autoverkeer
De gemeente legt verkeersdrempels aan volgens landelijke richtlijnen. Daarmee worden trillingen beperkt als gevolg van wegverkeer. Het kan wel voorkomen dat verkeersdrempels een vorm van geluidsoverlast of lichte trillingen veroorzaken. Dit is de afweging die we gezamenlijk moeten maken. Mocht er toch sprake zijn van buitensporige trillingshinder met schade als gevolg, dan kunt u ons een mail sturen via gemeente@veere.nl.
Laadpalen
Informatie hierover vindt u op de pagina Laadpalen.
Heeft u een vraag of suggestie voor de gemeente?
Staat uw vraag hier niet bij of is uw vraag niet voldoende beantwoord? Hebt u een idee of wilt u een melding doen over verkeer en vervoer? Geef het aan ons door via verkeer@veere.nl.
Wij ontvangen dagelijks veel meldingen en vragen. Wij streven ernaar om uw melding binnen 6 weken te behandelen en u antwoord te geven.