Opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) kampt al een hele tijd met enorme tekorten aan opvangplekken. De asielzoekerscentra zitten overvol. Landelijk is er hoge nood aan plekken voor volwassen en jonge vluchtelingen. Als gemeente willen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Daarom hebben we grond aangeboden aan het COA voor het realiseren van een opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) op de Wilgenhoekweg 33 in Serooskerke. Een opvang voor maximaal 30 opvangplekken voor een periode van maximaal 5 jaar. 

Contact met inwoners van Serooskerke en Sint Laurens

De komende tijd gaan we u onder andere via nieuwsbrieven op de hoogte houden over de stand van zaken rondom de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Serooskerke. Deze nieuwsbrieven verspreiden we in Serooskerke en Sint Laurens.

Nieuwsbrief juli 2024link naar pdf bestand (448 KB)
Nieuwsbrief juni 2024link naar pdf bestand (1.415 KB)
Nieuwsbrief mei 2024link naar pdf bestand (993 KB)
 

Verder zullen we regelmatig bewonersbijeenkomsten organiseren. Zo zijn er op 27 en 28 juni 2024 bijeenkomsten georganiseerd. 

Meedenken

In de komende weken zullen de gemeente en het COA, samen met de dorpsraad van Serooskerke en de dorpsvereniging van Sint Laurens, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om mee te denken over onderwerpen als veiligheid en wat inwoners kunnen betekenen voor de jongeren. Tijdens de bewonersbijeenkomsten van afgelopen juni hebben zich hiervoor al diverse mensen aangemeld. 

Heeft u zich nog niet aangemeld, maar heeft u wel interesse? Laat het weten via: amv@veere.nl. Binnenkort kunnen we u meer vertellen over de meedenkgroepen.

Regiegroep

Begin juni is op de Wilgenhoek 33 (de plaats waar de AMV’ers gaan wonen) een bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van het COA, de gemeentes Veere en Middelburg, de Dorpsraad Serooskerke en de Dorpsvereniging Sint Laurens. Deze vertegenwoordigers vormen samen de regiegroep en gaan met elkaar de participatie en communicatie vormgeven. De leden van de regiegroep hebben afgesproken om te werken aan een document waarin afspraken staan over onderwerpen als samenwerking, communicatie en participatie. 

Heeft u vragen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. In het overzicht van veelgestelde vragen hieronder vindt u al veel informatie.

Heeft u algemene vragen over de opvang van asielzoekers? Neem dan contact op met de COA Informatielijn via 088 715 70 00 of per e-mail via info@coa.nl. Op de website van het COA vindt u meer informatie over de opvang van asielzoekers en over de opvang van alleenstaande jongeren.

Vragen voor de gemeente Veere kunt u mailen naar amv@veere.nl

Wat is AMV opvang?

AMV staat voor ‘alleenstaande minderjarige vreemdelingen’. AMV opvang gaat om opvang van jongeren tussen de 15 en 18 jaar die zonder ouders zijn gevlucht of alleen in Nederland zijn aangekomen. Bij aankomst in Nederland worden zij in speciaal daarvoor ingerichte locaties opgevangen. In Serooskerke willen we AMV'ers gaan opvangen die nog geen verblijfsvergunning hebben. Op de website van het COA vindt u meer informatie over AMV opvang.

Waarom AMV opvang in de gemeente Veere?

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) kampt al een hele tijd met enorme tekorten aan opvangplekken. De asielzoekerscentra zitten overvol. Landelijk is er hoge nood aan plekken voor volwassen en jonge vluchtelingen. Als gemeente willen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Daarom heeft de gemeente het COA grond aangeboden voor het realiseren van AMV opvang. Een opvang voor een periode van maximaal 5 jaar.

Niet alleen Gemeente Veere neemt haar verantwoordelijkheid. In Zeeland werken de gemeenten samen aan de asielopvang. Zo hebben de gemeenten Terneuzen, Goes en Middelburg de realisatie van een AZC op zich genomen. De Zeeuwse gemeenten hebben een gezamenlijke opgave in de asielopvang. Over de opvang van asielzoekers, Oekraïners en statushouders zijn regionale afspraken gemaakt. Een van de opgaven is het opvangen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Door deze jongeren op te vangen in de gemeente Veere leveren we een bijdrage aan de oplossingen in Nederland. 
 

Wat heeft de gemeenteraad besloten?

In de raadsvergadering van 14 december 2023 deden raadsleden het voorstel om de raad te laten besluiten over de opvanglocatie en aantal opvangplekken. Tijdens de raadsvergadering van 28 februari 2024 heeft de raad ingestemd met het voorstel om op de Wilgenhoekweg 33 in Serooskerke een AMV-locatie te realiseren voor maximaal 30 opvangplekken voor maximaal 5 jaar.

Verder zijn er afspraken met de raad gemaakt over de bestuursovereenkomst met het COA. Mochten er wijzigingen komen in het aantal of de duur van de opvang, dan moet dit ter besluitvorming voorgelegd worden aan de raad.

Hoe ziet het vervolgproces eruit?

Nu de locatie, het aantal opvangplekken en de duur van de opvang vastgesteld zijn, gelden deze als kaders voor het verdere vervolg. In de komende fase willen we met inwoners van Serooskerke en Sint Laurens kijken hoe we samen tot benodigde en gewenste afspraken kunnen komen. Bijvoorbeeld over onderwerpen als veiligheid en wat inwoners kunnen betekenen voor de jongeren. Hiervoor gaan we meedenkgroepen oprichten. 

Tijdens de bewonersbijeenkomsten van afgelopen juni hebben zich al diverse mensen aangemeld voor de meedenkgroepen. Heeft u zich nog niet aangemeld, maar heeft u wel interesse? Laat het weten via: amv@veere.nl. Binnenkort kunnen we u meer vertellen over de meedenkgroepen.

Waar komt de opvang en waarom op deze locatie?

Voor een goede opvang van jongeren geldt een aantal randvoorwaarden:

  • Grond in eigendom van de gemeente;
  • Op korte termijn beschikbaar;
  • Locatie is geschikt voor units voor wonen, slapen, sanitair, kantoor, eten en buitenrecreatie;
  • Fietsafstand van internationale schakelklas, AZC en centrum van een stad;
  • In of vlakbij een bestaande woonwijk;
  • In de buurt van sportgelegenheid en een supermarkt.

Kijkend naar deze randvoorwaarden heeft de gemeente een afweging gemaakt en gekozen voor Serooskerke als toekomstige AMV locatie. Daarbij is de focus gelegd op een locatie buiten de dorpskern, zoals door veel inwoners van Serooskerke is gevraagd. Een aantal inwoners heeft suggesties gedaan voor alternatieve AMV-locaties in en rond Serooskerke. Een van de suggesties die door inwoners was aangedragen, was de Wilgenhoekweg 33. Deze locatie heeft de gemeente  onderzocht en voorgelegd aan het COA als alternatief voor De Zandput. Het COA heeft aangegeven op de Wilgenhoekweg AMV-opvang te kunnen realiseren. 

Tijdens de raadsvergadering van 28 februari 2024 heeft de raad ingestemd met het voorstel om op de Wilgenhoekweg 33 in Serooskerke een AMV-locatie te realiseren voor maximaal 30 opvangplekken voor maximaal 5 jaar.

Hoe komen de woningen en het terrein eruit te zien?

We zijn op dit moment bezig met de inrichting van het terrein en de omgeving. Bij het indelen van het terrein hebben we met veel regels rekening te houden. Bijvoorbeeld bomen waar dieren in zitten en spuitzones. We gaan u op de hoogte houden en zullen op een later moment een tekening van het terrein op deze webpagina plaatsen.  

Is er een bouwvergunning of een bestemmingsplanwijziging nodig?

Er is een tijdelijke bestemmingsplanwijziging nodig. Het COA dient een aanvraag voor een bouwvergunning in bij de gemeente. Deze gaan we controleren en daarna geven we een voorlopige vergunning af. Wij laten u weten wanneer deze voorlopige vergunning voor u ter inzage ligt. Het is mogelijk om gedurende een bepaalde periode uw zienswijze in te dienen.

Tot wanneer is er AMV opvang en hoeveel jongeren komen er?

Het gaat om een opvanglocatie voor maximaal 30 opvangplekken voor een periode van maximaal 5 jaar. Mochten er wijzigingen komen in het aantal of de duur van de opvang, dan moet dit ter besluitvorming voorgelegd worden aan de raad.

De afspraken tussen de gemeente en het COA vindt u in de bestuursovereenkomst.

Wie gaat de opvang organiseren?

Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft recht op opvang. Het COA biedt die opvang: veilige huisvesting, noodzakelijke middelen en begeleiding naar een toekomst in Nederland of het land van herkomst. Ook de AMV opvang in Serooskerke gaat het COA organiseren. Uiteraard gaat dit in nauw contact met de gemeente, inwoners en andere partijen. 

Wanneer komen de jongeren?

We gaan uit van eerste kwartaal 2025.

Wie worden er opgevangen?

Het gaat om een groep jongeren die zonder ouders zijn gevlucht of zonder ouders in Nederland aangekomen zijn. De jongeren zijn tussen de 15 en 18 jaar oud. Ze hebben veel meegemaakt en staan er alleen voor. De jongeren hebben (nog) geen verblijfsvergunning. Nederland kan jongeren (wettelijk) niet terugsturen. Daarom krijgen ze hier opvang, onderwijs en begeleiding gericht op hun toekomst in of buiten Nederland. Voordat zij naar Serooskerke komen, zijn zij eerst opgevangen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel waar zij zich hebben aangemeld na hun aankomst in Nederland.

Meer informatie vindt u op de website van het COA.

Uit welk land komen de jongeren?

Op dit moment komen de meeste jongeren uit Syrië, Afghanistan, Iran, Sudan, Eritrea, Jemen. Dit zullen vooral jongens zijn, maar er kunnen ook zeker meisjes komen. 

Vanwege de privacy kunnen wij u straks niet laten weten wat exact de samenstelling van de groep is. Wel kunnen we bijvoorbeeld een multiculturele bijeenkomst organiseren om u zo meer kennis te geven over de diverse culturen van de jongeren. 

Komen er later meer jongeren bij?

Er komen maximaal 30 opvangplekken en bij de start zullen deze plekken gelijk opgevuld zijn.

Gedurende de 5 jaar dat er AMV opvang op de Wilgenhoekweg is, zullen hier niet altijd dezelfde jongeren wonen. Wanneer de jongeren 18 worden, een verblijfsstatus krijgen of herenigd kunnen worden met familie, verlaten zij de opvang. 

Wat gebeurt er met de jongeren als ze meerderjarig zijn?

Als de jongeren 18 jaar worden, gaan ze weg uit de AMV opvang en kunnen zij zelfstandig wonen in een asielzoekerscentrum (AZC), het land van herkomst of in een woning in Nederland. Dit is een van de doelen van de begeleiding die de jongeren krijgen bij de AMV opvang. 

Hoe ziet de dag van de jongeren eruit?

De jongeren wonen op de opvang, gaan naar school en hebben continue begeleiding op de locatie. In en buiten de locatie worden verschillende activiteiten georganiseerd, afhankelijk van de interesses van de jongeren. Verder leren ze zwemmen en fietsen.

Ze leren onze normen en waarden en ze leren het dagelijkse leven in Nederland kennen. Bijvoorbeeld hoe het openbaar vervoer werkt en ze leren koken. Op de opvang leren ze om vanaf hun 18e jaar zelfstandig te wonen in een AZC, hun land van herkomst of in Nederland.

Vrijwilligerswerk mogen de jongeren doen. Of betaald werk mogelijk is, dat gaat het COA nog uitzoeken.

Gaan de jongeren naar school?

Alle jongeren in Nederland vallen tot hun achttiende onder de Leerplichtwet. Ook de jongeren die in Serooskerke worden opgevangen gaan daarom naar school. Zij gaan naar de internationale schakelklas (ISK) en daarna naar het regulier onderwijs. We hopen dat er plek is op de ISK in Middelburg. Mocht dit niet zo zijn, dan gaan ze naar de ISK in Goes. Mocht het Goes worden, dan gaan ze hierheen met het openbaar vervoer.

Hoe worden de jongeren begeleid?

Op de opvang biedt het COA individuele begeleiding, vrijetijdsactiviteiten en 24 uurs toezicht. De begeleiding wordt gedaan door COA-personeel dat 24 uur per dag, 7 dagen per week de jongeren begeleid. Alle jongeren hebben een mentor. De mentor leert de jongeren o.a. normen en waarden, hoe je voor jezelf moet zorgen en wat verantwoordelijkheden zijn. 

Verder krijgen de jongeren een voogd tot ze 18 jaar zijn of weggaan uit Nederland. Nidos is de onafhankelijke instelling die de voogdijtaak voor AMV'ers uitvoert.

Voor elke jongere wordt een zorgplan gemaakt. Ook kan er een gedragscoach ingezet worden. 

Mogen de jongeren zonder begeleiding de wijk in?

De jongeren zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. Ze hebben dezelfde rechten als alle andere jongeren in Nederland. Ze zijn dus vrij om zelfstandig de buurt te verkennen, naar school of sport te gaan of met vrienden af te spreken. Wel krijgen ze uitleg over de waarden en (gedrags)normen in Nederland en leefregels voor binnen en buiten de locatie. Op de locatie is begeleiding voor de jongeren aanwezig. De jongeren moeten voor 22.00 uur terug zijn op de locatie.

Aan welke regels moeten de jongeren zich houden?

Ze mogen geen overlast veroorzaken en vallen onder de leerplicht. Dit betekent dat ze overdag naar school gaan. Verder zijn er verplichte en vrijwillige activiteiten. Ook gelden er huisregels en moeten jongeren voor 22.00 uur terug zijn op de locatie. 

Als jongeren zich niet aan afspraken houden, volgt hierover een gesprek en waar nodig volgt er een maatregel als bijvoorbeeld zakgeld inhouden. 

Wat kan ik merken van de komst van de jongeren?

Uit ervaring van andere locaties waar jonge vluchtelingen zijn opgevangen, blijkt dat de jongeren veel op de opvang en in de directe omgeving verblijven. De jongeren zijn vrij om hun omgeving te verkennen. Ze zullen aan diverse (georganiseerde) activiteiten meedoen, een wandeling maken en winkels bezoeken.

Hoe kan er voorkomen worden dat zich iets voordoet in de omgeving?

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de jongeren en doet er veel aan om de veiligheid te garanderen. 100% garantie is niet mogelijk. Dat kan nergens. 

Er is begeleiding aanwezig op de locatie: 24 uur per dag en 7 dagen in de week. In de avond en nacht gaat het om zogeheten ‘wakkere diensten’ (medewerkers die dus niet zelf gaan slapen). Dit is een vaste groep mensen. Ook is er beveiliging aanwezig tijdens de nacht. Verder hangen er camera’s op het terrein en hoort iedereen voor 22.00 uur binnen te zijn. 

Overdag gaan de jongeren naar school omdat ze allemaal leerplichtig zijn. Daarnaast organiseert het COA met hulp van lokale organisaties, verenigingen en vrijwilligers activiteiten voor de jongeren. Alle jongeren krijgen een inburgeringscursus en komt bijvoorbeeld de GGD langs om uitleg te geven over drugs. Ook de politie komt vooraf langs om te vertellen wat wel of niet mag.

Mochten zich incidenten voordoen, dan worden deze geregistreerd. Bij incidenten bespreken de begeleiders van de COA het incident met de betreffende jongere en waar nodig volgt er een maatregel. 

Als zich toch iets voordoet, met wie kunnen we contact opnemen?

Nadat de locatie geopend is, kan er 24 uur per dag contact opgenomen worden met een van de begeleiders op de opvang. Deze contactgegevens zullen we te zijner tijd met u delen. 

Buiten de locatie is de politie verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde.

Kan ik straks helpen bij de opvang?

Fijn als er inwoners zijn die mee willen denken en helpen. Vooraf en als de jongeren er zijn. Er is veel hulp nodig en daar gaan we u de komende tijd verder bij betrekken. Mocht u zich alvast aan willen melden, dan kunt u een mail sturen naar amv@veere.nl.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heeft u algemene vragen over de opvang van asielzoekers? Neem dan contact op met de COA Informatielijn via 088 715 70 00 of per e-mail via info@coa.nl. Op de website van het COA vindt u meer informatie over de opvang van asielzoekers en over de opvang van alleenstaande jongeren.

Vragen voor de gemeente Veere kunt u mailen naar amv@veere.nl