Locatie en tijd

28-11-2023 De Halve Maan, Oostkapelle van 19:00 - 20.00 voor omwonenden.

Gebouw en locatie

Vraag: Is er gebouwd op groei? Zijn de ruimtes flexibel aan te passen?

Reactie: het uitgangspunt voor het bepalen van de grootte van het kindcentrum is gebaseerd op de vraagstelling vanuit de GGD en KOW, waarbij voor de scholen wordt uitgegaan van het 15-jaars gemiddelde van de leerling prognoses welke worden opgesteld door het bureau Pronexus. Daarbij wordt rekening gehouden met plannen in ontwikkeling en toekomstige plannen voor nieuwbouw binnen de kern Oostkapelle.
Er wordt flexibel gebouwd, zodat het pand (indien nodig) aangepast kan worden door middel van uitbreiding of insnoering van het pand.

Vraag: Wordt het ontwerp aangepast aan de gevel van de Halve Maan?

Reactie: De architect zoekt een afstemming met hetgeen in de omgeving aanwezig is. Op dit moment wordt daar een eerste opzet voor gemaakt. Halve Maan is opgegeven als referentie. 
Vraag: Komen er zichtbare installaties (zoals pijpen en buizen) op het dak?
Reactie: Hoe en waar is onderdeel van de uitwerking in de ontwerpfase. Uitgangspunt is om dit op een juiste manier op te lossen.

Vraag: Waar komen de warmtepompen?

Reactie: Dat is op dit moment nog niet te zeggen. Wij zullen met de plaatsing van deze onderdelen rekening houden met het beperken van de geluidsproductie.
Vraag: Hoe duurzaam is het gebouw en de materialen?
Reactie: Het gebouw wordt zo veel mogelijk vervaardigd met duurzame materialen. Het kindcentrum op zich wordt uitgevoerd als een zogenaamd ENG-gebouw (Energie Neutraal Gebouw). Dat betekent dat de aangebrachte installatiecomponenten zelf de energie op kunnen wekken voor datgene wat er aan behoefte benodigd is om de installaties in het pand te kunnen laten draaien.

Vraag: Hoe is het binnenklimaat?

Reactie: Het binnenklimaat is een van de onderdelen waarop ontworpen moet worden door de installatietechnisch adviseurs. Daarbij moet een goed, functioneel en gezond binnenklimaat worden gerealiseerd.
 

Planning en regie

Vraag: Wat is de planning van overige partijen, zoals Evides en het waterschap? Loopt het bouwproces door overige partijen in gevaar?

Reactie: Zowel Evides alsook Waterschap zijn vanaf medio 2022 aangehaakt bij het proces. Het is bekend bij deze organisaties en de voorbereidingen over de aanpassingen van de hoofdwaterleiding en de het verleggen van de sloten lopen inmiddels. Het bouwproces loopt geen gevaar omdat we rekening houden met dit uitvoeringstraject.

Vraag: Bij wie ligt de regie van het project?

Reactie: de regie van het project ligt bij de gemeente Veere.

Vraag: Wordt alle input van omwonenden vooraf aan de landschapsarchitect meegegeven?

Reactie: Alle eerder door u aangegeven onderdelen in de bijeenkomsten zijn verzameld, op papier gezet en overhandigd aan de landschapsarchitect. Deze worden dus meegenomen in het ontwerpproces. Echter zullen niet alle onderdelen volledig opgenomen en uitgewerkt kunnen worden zoals u ook vertelt tijdens de bijeenkomsten.

Vraag: Hoe ziet de huidige planning van het proces eruit?

Reactie: Momenteel zijn de ontwerpende partijen bezig met het vervaardigen van het voorlopig ontwerp. Dit voorlopig ontwerp zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad om het definitieve benodigde budget te verkrijgen. Aansluitend zal het Definitief ontwerp en het Technisch ontwerp worden uitgewerkt. Ondertussen zal de benodigde ruimtelijke procedure worden doorlopen en de aanbesteding voor de uitvoerende partij(en) worden opgestart. Daarna hopen we begin 2025 te starten met de uitvoering en medio 2026 de nieuwbouw op te kunnen leveren. Een en ander is uiteraard onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en eventuele bezwaarprocedures.
 

Verkeer en parkeren

Vraag: Wat betekent de geplande ingang van de Lispeltuut voor de verkeersafwikkeling van en door de Schoolstraat?

Reactie: De eerder getoonde schetsen geven slechts een voorzet van een mogelijke oplossing. Juist voor dit soort verkeersoplossingen worden zowel de verkeersdeskundigen van de gemeente Veere alsook de landschapsarchitect ingeschakeld om dit verder uit te werken en samen met de omwonenden te bespreken.

Vraag: Waar komt het fietsparkeren?

Reactie: Fietsparkeren is onderdeel van de uitwerking van het plan en zal door de verkeerskundigen, landschapsarchitect met de directies van de scholen en u als omwonenden worden besproken en aansluitend uitgewerkt tot een plan. 

Vraag: Trekt een grote parkeerplaats in het centrum geen ongewenste bezoekers (toeristen) aan?

Reactie: een terechte opmerking die de omwonenden maken. Dit wordt afgestemd met de afdeling verkeer van de gemeente Veere en meegenomen bij de uitwerking van de plannen.
 

Gebied rondom het Kindcentrum

Vraag: Worden de voetbalvelden vrij toegankelijk voor de schoolkinderen?

Reactie: In overleg met de voetbalvereniging zijn daar eerder al gesprekken over gevoerd waarbij de voetbalvereniging zich daarover positief uitgesproken heeft. In onderling overleg tussen voetbalvereniging, gemeente en school zal dat nog afgestemd worden.

Vraag: Waarom worden er geen hekken geplaatst rondom het gebouw?

Reactie: het beleid van de gemeente Veere is om de nieuw aan te leggen schoolpleinen voor iedereen toegankelijk te maken en houden. Dat betekent geen hekwerken rondom de school, uitgezonderd aan de noordzijde langs de aan te leggen sloot en in het plan bij de kinderopvang. 

Vraag: Ontstaat er aan de achterkant van het gebouw geen hangplek?

Reactie: Het is niet de bedoeling dat er hangplekken gaan komen, dat proberen we te voorkomen. Mochten er toch hangjongeren komen, dan is ook de vraag aan u als omwonenden om in dat geval direct contact op te nemen met de gemeente en/of politie om dit te melden. Dan kan er opgetreden worden en kunnen er aanvullende maatregelen getroffen worden.