Wat is het?

Wat te doen bij een rioolverstopping?

Loopt het afvalwater niet meer goed weg? Dan kan er een rioolverstopping zijn.

Hoe werkt het?

Om vast te stellen waar de verstopping zit, graaft u de erfscheidingsput op (zie afbeelding).  De erfscheidingsput is de laatste put in de huisaansluiting . Deze ligt ongeveer een halve meter binnen de perceelgrens op een diepte van 0,5 – 1,0 meter. Weet u niet waar de erfscheidingsput ligt? Wij hebben van veel woningen een schets, deze kunt u downloaden.

Bouwtekening waarop te zien is waar de leidingen in een huis liggen, waaronder de erfscheidingsput. Dit is de laatste put in de huisaansluiting en ligt ongeveer een halve meter binnen de perceelgrens op een diepte van 0,5 – 1,0 meter.

Wat moet ik doen?

  • Staat de opgegraven put vol met afvalwater? Dan zit de verstopping op gemeenteterrein en zijn de werkzaamheden en ontstoppingskosten voor ons. Tenzij blijkt dat de oorzaak onjuist gebruik van het riool is. Dan kan de gemeente de kosten op de veroorzaker verhalen.
  • Staat de opgegraven put leeg? Dan zit de verstopping op particulier terrein en moet u het ontstoppen van het riool zelf oplossen en betalen.

Neem bij een verstopping op gemeenteterrein altijd contact met ons op. Buiten werktijden wordt u doorgeschakeld naar de storingsdienst. Zij helpen u dan verder.

Geeft u zelf opdracht voor werkzaamheden, dan worden deze niet door de gemeente vergoed. Zelfs niet als de verstopping op gemeenterrein zit.

Doorspuiten

U heeft het ontstoppingsstuk niet opgezocht en het riool door laten spuiten. Dan is het onduidelijk waar de verstopping aanwezig was. De verstopping wordt immers weggespoten. Bij deze manier van ontstoppen zijn de kosten altijd voor eigen rekening.

Bent u aangesloten op een rioolgemaal?

Als de rode lamp brandt, staat het rioolgemaal in storing. Neem dan contact op met de gemeente. Heeft u een verstopping, maar de lamp brandt niet. Dan opent u het putdeksel. Staat de put leeg, dan heeft u een verstopping op particulier terrein. U moet het ontstoppen van het riool zelf oplossen en betalen. Staat de put vol, dan is de pomp in storing. Neem dan contact op met de gemeente.

Onjuist gebruik riolering

Een goed werkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Afvalwater in het riool wordt gezuiverd zodat het weer schoon terug kan in de natuur. U kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool. U gebruikt het riool alleen waarvoor het bedoeld is. Vochtig hygiënepapier, damesverband, papieren luiers, maar ook chemische- en vetproducten horen niet in het riool.

http://www.nietinhetriool.nl/wp-content/themes/riool01/img/infographic_why_gfx.png

Voor meer informatie over riolering kunt u terecht op www.riool.info.

Met wie kan ik contact opnemen?

medewerkers Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mail cpb@veere.nl

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op via het contactformulier 

Lenny van Lambalgen-de Visser

Lenny van Lambalgen-de Visser

Medewerker Publieksbalie