Wat is het?

Op de afvalkalender ziet u wanneer wij uw afval ophalen.

U kunt uw persoonlijke afvalkalender van 2024 digitaal bekijken via de website van de ZRD.

Bekijk uw persoonlijke afvalkalender (ZRD)

Bekijken hoe vaak u de restafvalcontainer heeft aangeboden

Op de website van de Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duiveland kunt u zien hoe vaak u de restafvalcontainer heeft aangeboden. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. Let op: via Internet Explorer werkt dit niet. Gebruik daarom een andere browser (zoals Chrome/Edge/Firefox/Safari). Het overzicht wordt iedere week bijgewerkt. Het kan dus zijn dat de laatste keer dat u de restafvalcontainer heeft aangeboden nog niet in het overzicht staat. 

Afvalwijzer

Wilt u weten wat in welke afvalbak mag? Bekijk dan de Afvalwijzer van de ZRD.

Algemene informatie

Hieronder vindt u informatie over de verschillende soorten afval, de inzameling en regels.  

Restafval

De minicontainer met het grijze deksel wordt eenmaal per twee weken geleegd. Door Afval Apart/Diftar kunt u besparen op de hoogte van de afvalstoffenheffing die u betaalt, door minder vaak de container aan te bieden. 

Dit afval kan niet worden gesorteerd/hergebruikt en wordt verbrand.

Wat vragen wij van u?

Plaats de containers neer met de handgrepen van de weg af. Zet de containers naast elkaar met ongeveer 30 cm tussenruimte. Zet de container (aan één kant van de straat/weg) op de aangegeven plaats. En het deksel moet dicht zijn. Uw container mag niet zwaarder zijn dan 75 kilo. En stamp het afval niet te vast. De container kan dan niet goed/helemaal geleegd worden. Zet uw container op de inzameldag buiten vanaf 06.00 uur, maar vóór 07.30 uur.
 

Groente-, fruit- en tuinafval

GFT gaat in de minicontainer met het groene deksel. Deze container wordt eenmaal per twee weken geleegd.

Wat mag er in de GFT-bak? 

Schillen, groenteresten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vleesresten en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), pindaresten en notendoppen en eierschalen, plantaardige olie en gestold vet, koffiedik, koffiefilters en koffiepads, losse thee en theezakjes, brood en kaaskorsten (zonder plastic), onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren, snijbloemen en kamerplanten, mest van kleine huisdieren met stro.
 

Verzamelcontainer

De (ondergrondse) verzamelcontainers voor rest-/GFT-afval werken met een gemeentepas. Is de container vol of heeft deze een storing? Bel (0118) 555 444 (let op: vrijdagmiddag gesloten).

Onbedoeld iets in de container laten vallen?

Als de container nog niet is leeggemaakt, kunt u ons bellen op (0118) 555 444.
We vragen onze inzamelaar ZRD de ondergrondse container restafval, pmd (plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken) of glas dan leeg te storten in een open container.
Hierin kunt u dan zelf zoeken.
Alle extra kosten voor deze actie moet u zelf betalen.
Het openen en doorzoeken van een textielcontainer is in afstemming met de inzamelaar en op eigen kosten.

Grof huishoudelijk rest- en tuinafval

Afval dat te groot of te zwaar is voor de minicontainer kunt u naar de milieustraat brengen of gratis laten ophalen. Wanneer u via de pagina Afval, grofvuil start met het invullen van het formulier voor het ophalen van grofvuil, krijgt u na het invullen van een aantal vragen de ophaaldatums te zien. Meldt uw afval tot uiterlijk 2 werkdagen voor de ophaaldatum aan via (0115) 478 100 of via het online formulier en geef door waar het om gaat. 

Voorwaarden

  • De ophaalplaats moet goed bereikbaar zijn voor het inzamelvoertuig. 
  • Inzamelen grof huishoudelijk- en tuinafval is alleen op afspraak. 
  • Het afval (behalve meubels) mag niet groter zijn dan 60x60x120 cm, handzame bundels van maximaal 25 kg en maximaal 1 m³ per inzamelronde. 

Dit nemen wij niet mee

  • Bouw- en sloopafval, stenen, grond, zand, glas, klein chemisch afval, asbest, drukhouders, bielzen, boomstammen, autobanden en elektrische apparaten. De Stichting Kringloopcentrum Zeeland (zie “wit- en bruingoed”) haalt apparaten bij u op of u brengt ze zelf naar de milieustraat.
  • Boomstammen en stronken zwaarder dan 25 kg en tuinafval verpakt in papieren of plastic zakken.
     

Matrassen

Deze kunt u inleveren bij de milieustraat of laten ophalen. Wanneer u via de pagina Afval, grofvuil start met het invullen van het formulier voor het ophalen van grofvuil, krijgt u na het invullen van een aantal vragen de ophaaldatums te zien. Inzameling matrassen is alleen op afspraak. Meldt uw afval tot uiterlijk 2 werkdagen voor de ophaaldatum aan via (0115) 478 100 of via het online formulier.

Hoe biedt u het matras aan?

Het matras mag niet nat of vochtig zijn en niet vervuild zijn met ander afval. Het moet nog geschikt zijn voor recycling. Het matras mag vanuit de woning (direct achter de voordeur) of op privéterrein worden aangeboden, maar dan moet er iemand thuis zijn.
 

Milieustraat

Als inwoner van de gemeente Veere, dus niet als bedrijf, kunt u terecht op alle OLAZ milieustraten in Zeeland. De milieustraat in de gemeente Veere ligt op het bedrijventerrein de Zompe 5 aan de Hondegemsweg in Serooskerke. Maandag tot en met vrijdag open van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. Tijdens de zomermaanden juli en augustus gelden andere openingstijden. Kijk hiervoor op de pagina milieustraat. Vragen? Neem contact op met de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) telefoonnummer 0115) 478 100, e-mailadres info@zrd.nl of kijk op de website van de Zeeuwse Reinigingsdienst. U vindt hier ook de openingstijden tijdens feestdagen.

Wat kan en wat niet?

Particulieren mogen maximaal 2 m³ per dag aanbieden. De milieustraat is niet voor bedrijven. Bedrijven moeten volgens de vergunning hun eigen afvalstroom aanbieden bij de hiervoor bestemde bedrijven.

De volgende afvalstromen mogen worden ingeleverd bij de milieustraat: 

  • Grofvuil
  • Grof tuinafval (grof GFT)
  • Puin
  • Schone grond
  • Papier en Karton
  • Asbest 
  • Autobanden met of zonder velg
  • Destructie afval (dode kleine huisdieren)
  • Elektrische apparaten (Wit-, Bruingoed)
  • Flessenglas
  • Frituurvet / Plantaardige oliën
  • Gips(platen)
  • Harde kunststoffen
  • Hout
  • Matrassen
  • PMD (verpakkingsmaterialen)
  • Rest brandbaar 
  • Rest niet herbruikbaar
  • Schroot en metalen
  • Textiel
  • Vlakglas
  • Accu’s (depot KCA)
  • Afgewerkte olie (depot KCA)
  • Klein chemisch afval (depot KCA)
  • Inkt cartridges (depot KCA)
  • TL-, spaar- en LED lampen (depot KCA)

Huishoudelijk afval scheiden

In de acceptatievoorwaarden van de Zeeuwse milieustraten is opgenomen dat huishoudelijk afval gescheiden moet worden aangeleverd. De Zeeuwse milieustraten accepteren geen huisvuilzakken met ongesorteerd afval. Bedrijfsafval mag niet worden geaccepteerd.

Kringloop goederen

Overbodige (her)bruikbare spullen inleveren is duurzaam en u maakt er anderen blij mee. U kunt ze inleveren of op afroep laten ophalen door de Kringloop Zeeland in Serooskerke. Inleveren kan aan de achterzijde van het gebouw bij het magazijn.

Kringloop Zeeland Serooskerke

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 16.00 uur. 

Adres 

De Zompe 3 Serooskerke (naast de milieustraat). 

Spullen aanmelden

Aanmelden van spullen kan via (0118) 595 520 of kringloopzeeland@sheerenloo.nl (met foto’s). Er mogen geen goederen voor het gesloten hek achtergelaten worden.
 

Wit- en bruingoed

Alle oude spullen met een stekker of batterij moet een winkel terugnemen als u daar een nieuw apparaat koopt. Bijvoorbeeld koelkasten, televisies, radio’s, computers en wasmachines. De Kringloop Zeeland haalt ze namens ons bij u op.

Meldt wit- en bruingoed tot uiterlijk 2 werkdagen van tevoren aan via (0115) 478 100 of via het online formulier. U kunt ook direct een afspraak maken met de Kringloop Zeeland via (0118) 595 520 of kringloopzeeland@sheerenloo.nl of breng het naar de milieustraat.

Glas

Glas hoort op kleur (wit, bruin en groen) gescheiden in de glasbakken en die zijn er in iedere kern. Na 22.00 uur niet gebruiken om geluidsoverlast te voorkomen. Geen hittebestendig glas (koffiepotten, ovenschalen en dergelijke) in de glasbak. Vlak glas (ruiten) kunt u bij de milieustraat inleveren. 

Meer weten? Bel (0115) 478 100 of kijk op www.duurzaamglas.nl.

Papierinzameling 2024 - brenglocaties

Dit afval stevig opgebonden aanleveren. Hier hoort geen plastic en overige verpakkingsmaterialen tussen te zitten.

Oud Papierinzameling Aagtekerke

Brenglocatie Zendingscommissie Gereformeerde Gemeente Aagtekerke

Verzamelpunt: container aan de Prelaatweg 67 in Aagtekerke.

Contactpersoon 

J.J. Minderhoud. Telefoonnummer (0118) 581 977

Oud papierinzameling Biggekerke

Brenglocatie PKN gemeente Biggekerke/Meliskerke

Verzamelpunt: papiercontainer op het terrein van transportbedrijf Van Keulen, Dorpsstraat 57. Geopend op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur. Buiten de openingstijden is het mogelijk de sleutel op te halen bij de contactpersoon.

Contactpersoon

Arie de Kraa. Telefoonnummer 06 20 43 98 70

Oud Papierinzameling Domburg

Brenglocatie Muziekvereniging Apollo

Brenglocatie: aan het begin van de Schuufdam van het bedrijventerrein Oosterloo aan de Roosjesweg.

Contactpersoon 

H. Koops. Telefoonnummer (0118) 584 158

Oud Papierinzameling Grijpskerke

Brenglocatie Sportvereniging DUO

Permanente papiercontainer op terrein Broodje Pieter Evenementen, Pioniersweg 1a, Grijpskerke. Wilt u hier het papier netjes stapelen. 

Contactpersoon 

Mariska Minderhoud. Telefoonnummer (0118) 594 901

Oud papierinzameling Koudekerke

Brenglocatie Muziekvereniging Voorwaarts

Verzamelpunt: elke 1e zaterdag van de maand staan er tussen 8.30 en 11.00 uur containers verspreid over de kern en 1 inzamellocatie op het parkeerterrein in Dishoek. Een vaste oud papier container staat op het bedrijventerrein Karreveld, naast de ingang van het terrein van Wielemaker. Ook hier het papier en karton alleen goed verpakt of gebonden en zonder verpakkingsmateriaal aanleveren. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Er is een mogelijkheid om bij meer dan 100 kg tegelijkertijd, contact op te nemen met de contactpersoon.

Contactpersoon 

W. Duvivier. Telefoonnummer 06 28 18 96 68

Oud Papierinzameling Meliskerke

Brenglocatie Zendingscommissie Gereformeerde Gemeente Meliskerke

Brenglocatie: bedrijventerrein Rapenburgweg. U kunt de sleutel van de brengvoorziening ophalen bij autobedrijf Francke. 

Contactpersonen

Brenglocatie PKN gemeente Biggekerke/Meliskerke

Brenglocatie: bedrijventerrein Rapenburg. Geopend op zaterdag van 8.00 tot 
12.00 uur. Buiten de openingstijden graag contact opnemen met de contactpersoon.

Contactpersoon

Rinus Kamerling. Telefoonnummer 06 24 71 54 60

Oud papierinzameling Oostkapelle

Brenglocatie Zendingscommissie Gereformeerde Gemeente Oostkapelle

Brenglocatie: dagelijks geopend tot 19.00 uur (op zon- en feestdagen gesloten), papiercontainer op het parkeerterrein aan de Magnolialaan. 

Contactpersoon

Han Maljaars. Telefoonnummer 06 12 75 29 77, e-mailadres zendingscommissie@saronkerk.nl

Oud papierinzameling Vrouwenpolder

Brenglocatie De Treffers

Verzamelpunt: container op de Fort den Haakweg 36b is altijd open.

Contactpersoon

P.L. de Visser. Bereikbaar via penningmeester@schietverenigingdetreffers.nl

Brenglocatie Zendingscommissie Gereformeerde Gemeente Oostkapelle

Verzamelpunt: Fort den Haakweg 36b, de rechtse container is altijd open.

Contactpersoon 

Han Maljaars. Telefoonnummer 06 12 75 29 77, e-mailadres zendingscommissie@saronkerk.nl
 

Oud papierinzameling Westkapelle

Brenglocatie Zendingscommissie Gereformeerde Gemeente Westkapelle

Verzamelpunt: Prelaatweg 19, open van maandag tot en met zaterdag.

Contactpersoon

S. Peene. Telefoonnummer (0118) 570 221

Brenglocatie De Zwaluw

Verzamelpunt: lokaal binnenplaats Papestraat tussen nummer 20 en 22. Vrijdag 8.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag 8.00 uur tot 17.00 uur.

Contactpersoon 

J.C. Roelse. Telefoonnummer (0118) 571 760

Oud Papierinzameling Zoutelande

Brenglocatie Zendingscommissie Gereformeerde Gemeente Meliskerke

Verzamelpunt: bedrijventerrein aan de Molenweg. U kunt de sleutel van de brengvoorziening ophalen bij autobedrijf Oreel.

Contactpersonen 

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD)

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) mogen met of zonder doorzichtige plastic zakken (geen grijze of zwarte) in de speciaal hiervoor bedoelde ondergrondse containers. Voor deze containers is geen gemeentepas nodig.

Wat mag er bij het PMD?

PMD mag met of zonder doorzichtige plastic zakken (geen grijze of zwarte) aangeboden worden. Het gaat alleen om lege verpakkingen uit het huishouden. Bijvoorbeeld drinkpakken, lege plastic flesjes zonder statiegeldlogo, boterbakjes, yoghurtbekers, shampooflesjes, vruchtensappakken, frisdrank- en bierblikjes zonder statiegeldlogo, enzovoort. Doppen en deksels mogen op de verpakkingen blijven zitten. Meer weten? Bel (0115) 478 100 of kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl en www.doemeemetpmd.nl

Sinds 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. U kunt deze flesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg, NS-stations en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen.

Vanaf 1 april 2023 zit er ook € 0,15 statiegeld op blikjes. Je kan de lege blikjes net als flessen inleveren bij onder andere (grotere) supermarkten. Je herkent de blikjes aan het statiegeldlogo. Inleveren kan in dezelfde machines waar ook flessen ingeleverd worden. Het blikje moet je heel inleveren en de barcode moet te scannen zijn. Inleveren kan ook bij andere innamepunten zoals tankstations, NS-stations en sportclubs.

 

Locaties glas & PMD containers

  • Aagtekerke: Blumstraat
  • Biggekerke: Schuitvlotstraat
  • Domburg: Traverse en J.W. Schuurmanstraat
  • Gapinge: Schotsehoek
  • Grijpskerke: parkeerterrein Cornelis Visstraat
  • Koudekerke: Badhuisstraat, Van Speijkstraat en De Honte (Dishoek)
  • Meliskerke: Burgemeester Adelaarstraat
  • Oostkapelle: Duinweg (t.h.v. nr 44 ingang Oosterpark), Dorpsstraat en Molenweg
  • Serooskerke: Herdershof en Zandput
  • Veere: Oranjeplein, Sandenburghlaan en Zwanenlaan
  • Vrouwenpolder: Monnikendijk en Hopman de Rijklaan 
  • Westkapelle: Joossesweg, Koestraat, Molenwal en Markt
  • Zoutelande: Houtenburgseweg, Molenweg, Olmenlaantje en Westkapelseweg

Met wie kan ik contact opnemen?

Zeeuwse Reinigingsdienst ZRD
telefoonnummer (0115) 478 100
e-mailadres info@zrd.nl

Medewerkers Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mail cpb@veere.nl