Afval, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons

Wat is het?

Als u plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons apart inlevert, kan de gemeente dit goed recyclen om weer nieuwe dingen van te maken.

Op Milieucentraal.nl staat welk afval er onder plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons valt.

Sinds 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. U kunt deze flesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg, NS-stations en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen.

Vanaf 1 april zit er ook € 0,15 statiegeld op blikjes. Je kan de lege blikjes net als flessen inleveren bij onder andere (grotere) supermarkten. Je herkent de blikjes aan het statiegeldlogo. Inleveren kan in dezelfde machines waar ook flessen ingeleverd worden. Het blikje moet je heel inleveren en de barcode moet te scannen zijn. Inleveren kan ook bij andere innamepunten zoals tankstations, NS-stations en sportclubs.

Als er géén statiegeldlogo op het kleine plastic flesje of blikje staat, dan kun je het weggooien in de bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).

In de gemeente Veere

De gemeente zorgt ervoor dat plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons gescheiden wordt ingezameld. Hiervoor staan inzamelcontainers op diverse plaatsen. Kijk voor de locaties op de afvalkalender.

In de gemeente Veere mogen metalen verpakkingen, zoals blik in de inzamelcontainer voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Voor deze containers is geen gemeentepas nodig.

Wat moet ik doen?

Zorg dat alle verpakkingen leeg zijn. Doppen en deksels mogen blijven zitten. De drankenkartons graag platvouwen en de dop er weer opdraaien. De container is alleen bestemd voor verpakkingsafval uit huishoudens. Bedrijfsafval is niet toegestaan. Alleen aanbieden met of zonder doorzichtige plastic zakken (geen grijze of zwarte).

Lever uw afval op de volgende manier in:

  • U stopt uw afval in de inzamelcontainer voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.

Meer informatie kunt u vinden op: www.zrd.nl

Extra informatie

Wegwerp-plastic zoals plastic rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes enzovoort die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik zijn verboden. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, zijn nog wel toegestaan.

Met wie kan ik contact opnemen?

Medewerkers Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mailadres cpb@veere.nl