Eigen trouwambtenaar

Naast onze vier trouwambtenaren, kunt u in de gemeente Veere ook zelf iemand kiezen die uw huwelijk sluit. Dit kan een trouwambtenaar uit een andere gemeente zijn, maar bijvoorbeeld ook een familielid of een goede vriend. We vertellen u graag hoe u dit regelt.  

Een ervaren trouwambtenaar meenemen

Wilt u het liefst getrouwd worden door een trouwambtenaar uit een andere gemeente? Geen probleem. Wij benoemen deze persoon dan voor één dag tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in onze gemeente. Om dit te regelen, vult u het aanvraagformulier benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag in. Dit formulier krijgt u toegestuurd als u online een huwelijksdatum reserveert
Vervolgens stuurt u ons uiterlijk drie maanden voor uw trouwdag per mail:

  • het ingevulde aanvraagformulier
  • een kopie van de benoeming van uw trouwambtenaar door de gemeente
  • een kopie van zijn of haar beëdiging of uittreksel van de rechtbank

Uw aanvraag voor de benoeming van uw trouwambtenaar met de genoemde bijlagen kunt u mailen naar trouwen@veere.nl.

Een familielid, vriend of bekende als trouwambtenaar

Uw huwelijk laten voltrekken door een familielid, vriend of bekende kan uw trouwceremonie extra bijzonder maken. Daarom biedt de gemeente Veere u deze mogelijkheid graag. Ook als u kiest voor een familielid, vriend of bekende als trouwambtenaar, benoemen we hem of haar voor één dag tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Bovendien wordt hij of zij beëdigd bij de rechtbank. U kunt zich voorstellen dat het enige tijd kost om dit te regelen. Daarom ontvangen wij uw aanvraag hiervoor graag uiterlijk vier maanden voor uw trouwdag. Het aanvraagformulier benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag krijgt u toegestuurd als u online de trouwdatum heeft gereserveerd.

Welke voorwaarden stellen wij aan de benoeming?

  • de persoon die u wilt laten benoemen is tenminste 18 jaar
  • u dient zelf het verzoek tot benoeming in bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veere
  • is uw huwelijk of partnerschap het eerste dat uw beoogd trouwambtenaar sluit? Dan moet hij of zij beëdigd worden bij de rechtbank in Middelburg. Dit kan niet bij een rechtbank in een andere plaats. Wij regelen dit in overleg met uw trouwambtenaar. Beëdigingen zijn op een vast tijdstip: in de maanden februari, april, juni, augustus, oktober en december, op de eerste woensdag van die maand om 13.00 uur
  • de persoon die u wilt laten benoemen moet zelf de akte ophalen en terugbrengen in het gemeentehuis (aansluitend op de ceremonie)

Hoe regelen wij de beëdiging met uw trouwambtenaar?

Om de beëdiging van uw trouwambtenaar bij de rechtbank in Middelburg te regelen, hebben wij een aantal documenten nodig:

  • uittreksel Basisregistratie Personen (BRP)
  • ​kopie van een identiteitsbewijs

Zodra wij het uittreksel van de BRP en de kopie van het identiteitsbewijs van uw trouwambtenaar hebben ontvangen, maken wij een afspraak met de rechtbank. Ook zorgen wij ervoor dat de rechtbank het benoemingsbesluit, het uittreksel BRP en de kopie van het identiteitsbewijs op tijd krijgt. Heeft de rechtbank de beëdiging bevestigd? Dan maken wij een afspraak met uw trouwambtenaar en krijgt hij of zij een korte instructie van ons. Zo weet uw trouwambtenaar precies wat er van hem of haar wordt verwacht op uw trouwdag!

Meer weten?

Voor meer informatie over het meenemen van uw eigen trouwambtenaar kunt u contact opnemen de afdeling Dienstverlening van de gemeente Veere via telefoonnummer (0118) 555 444 of mail naar trouwen@veere.nl. Onze medewerkers helpen u graag.