Kosten

Tarieven reisdocumenten
ProductLeeftijdkostSpoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Identiteitskaart18 jaar of ouder€ 58,30€ 49,85is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdagen voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Identiteitskaartjonger dan 18 jaar€ 30,70€ 49,85is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdagen voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Nederlands paspoort18 jaar of ouder€ 73,20€ 49,85is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdagen voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Nederlands paspoortjonger dan 18 jaar€ 55,35€ 49,85is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdagen voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Tweede paspoort18 jaar of ouder€ 73,20€ 49,85is 2 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Zakenpaspoort18 jaar of ouder€ 73,20€ 49,85is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)

Goed om te weten: ben je jonger dan 18 jaar? Of vraagt u een paspoort of ID-kaart aan voor uw kind die jonger is dan 18 jaar? Dan zijn er andere regels. Hieronder op deze pagina leest u daar meer over. 

Wat is het?

Met een paspoort en ID-kaart laat u zien wie u bent. Ook heeft u deze documenten nodig als u naar het buitenland gaat. Blijft u in Europa? Dan is een ID-kaart vaak genoeg. Met een paspoort reist u naar alle landen.

U vraagt een paspoort of ID-kaart zelf aan op het gemeentehuis. Een afspraak maken is niet nodig. Let wel goed op de openingstijden van de Centrale Publieksbalie

Wilt u niet wachten? Via de knop hieronder maakt u gemakkelijk een afspraak. U kunt ook bellen naar 0118 555 444 of mailen naar cpb@veere.nl

Direct een afspraak maken

Spoedaanvraag

Als u uw paspoort snel nodig heeft, doet u een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel extra betalen.

Tweede paspoort

U kunt ook een tweede paspoort aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld als u naar verschillende landen reist waarvoor u een visum moet aanvragen. Of als u landen bezoekt die in conflict zijn met elkaar. De regels voor het aanvragen van een tweede paspoort zijn wel strenger.

Lees meer over een tweede paspoort op de website van de Rijksoverheid.

Zakenpaspoort

Reist u vaak? Bijvoorbeeld voor uw werk? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft 2 keer zo veel bladzijden voor stempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

Reisdocument gestolen of kwijt

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt? Vul dan het formulier hieronder in. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Verklaring vermissing reisdocument invullen
 

Hoe werkt het?

Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart, doet u het volgende:

 • U komt persoonlijk naar het gemeentehuis.
 • U neemt mee:
  • Alle reisdocumenten die u nog heeft. Als deze niet meer geldig zijn moet u ze ook meenemen.
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. Pasfoto’s kunt u zelf maken op het gemeentehuis (behalve kinderen onder de 8 jaar en personen met een beperking). De foto’s kosten € 7,50. U kunt natuurlijk ook naar de vakfotograaf.
  • Een pinpas of contant geld om mee te betalen.
 • U maakt 2 vingerafdrukken voor uw paspoort.
 • U betaalt meteen bij de aanvraag.

Paspoort of ID-kaart voor kinderen

Toestemmingsformulier ouders voor aanvraag reisdocument

Let bij het aanvragen van een reisdocument voor kinderen hierop:

 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van het document.
 • Minimaal 1 ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Kinderen onder de 12 jaar hebben voor een ID-kaart toestemming nodig van beide ouders of de gezaghebber(s). Gaat een van de ouders niet mee naar het gemeentehuis? Neem dan zijn/haar ingevulde toestemmingsformulier mee.
 • Kinderen onder de 18 jaar hebben voor een paspoort toestemming nodig van beide ouders of de gezaghebber. Gaat een van de ouders niet mee naar het gemeentehuis? Neem dan zijn/haar ingevulde toestemmingsformulier mee.
 • Van beide ouders of verzorgers moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen. Een kopie van het identiteitsbewijs mag ook.
 • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelf een ID-kaart aanvragen.
 • Vanaf 18 jaar mogen kinderen zelf een paspoort aanvragen.

Reizen met kinderen

 • Kinderen mogen niet meer in het paspoort staan van ouders of verzorgers. Daarom hebben ze een eigen reisdocument nodig.
 • Reist u met uw kind naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan uw kind? U heeft dan een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op via het contactformulier

Tanja Davidse

Tanja Davidse - Engelvaart 

medewerker Publieksbalie