Kosten

Tarieven reisdocumenten
Product Leeftijd kost Spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
Identiteitskaart 18 jaar of ouder € 67,55 € 50,90 is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdagen voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar € 36,45 € 50,90 is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdagen voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Nederlands paspoort 18 jaar of ouder € 74,75 € 50,90 is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdagen voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Nederlands paspoort jonger dan 18 jaar € 56,55 € 50,90 is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdagen voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Tweede paspoort 18 jaar of ouder € 74,75 € 50,90 is 2 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Zakenpaspoort 18 jaar of ouder € 74,75 € 50,90 is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)

Goed om te weten

 • Ben je jonger dan 18 jaar? Of vraagt u een paspoort of ID-kaart aan voor uw kind die jonger is dan 18 jaar? Dan zijn er andere regels. Hieronder op deze pagina leest u daar meer over. 
 • Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Wat is het?

Met een paspoort en ID-kaart laat u zien wie u bent. Ook heeft u deze documenten nodig als u naar het buitenland gaat. Blijft u in Europa? Dan is een ID-kaart vaak genoeg. Met een paspoort reist u naar alle landen.

Wijziging per 1 oktober 2021

Kan ik na de Brexit met een ID-kaart naar het VK reizen? Of heb ik een paspoort nodig?

U kunt tot en met 30 september 2021 met uw Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) en met uw paspoort naar het (VK) reizen. Vanaf 1 oktober 2021 kan dat alleen met een geldig paspoort.

Woonde u uiterlijk op 31 december 2020 ( de overgangsperiode) in het VK? Of heeft u een document dat aantoont dat u een grensarbeider bent? Dan heeft u tot en met 31 december 2025 alleen maar een ID-kaart nodig om tussen beide landen te reizen.

Direct online aanvragen

Afspraak maken en gelijk online betalen (met DigiD en iDEAL)

U vraagt uw paspoort of ID-kaart zelf aan op het gemeentehuis. Door de coronamaatregelen moet u hiervoor wel een afspraak maken. Dit kan gemakkelijk via de knop hierboven. U heeft hier DigiD voor nodig. Ook kunt u ervoor kiezen om online alvast te betalen via iDEAL. Natuurlijk mag u voor een afspraak ook bellen naar 0118 555 444.

Vergeet niet de juiste documenten mee te nemen. Meer hierover leest u verderop deze pagina. 

Reisdocument gestolen of kwijt

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt? Vul dan het formulier hieronder in. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Vermissing doorgeven (met DigiD)

Spoedaanvraag

Als u uw paspoort snel nodig heeft, doet u een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel extra betalen.

Tweede paspoort

U kunt ook een tweede paspoort aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld als u naar verschillende landen reist waarvoor u een visum moet aanvragen. Of als u landen bezoekt die in conflict zijn met elkaar. De regels voor het aanvragen van een tweede paspoort zijn wel strenger.

Lees meer over een tweede paspoort op de website van de Rijksoverheid.

Zakenpaspoort

Reist u vaak? Bijvoorbeeld voor uw werk? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft 2 keer zo veel bladzijden voor stempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

Hoe werkt het?

Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart, doet u het volgende:

 • U komt persoonlijk naar het gemeentehuis.
 • U neemt mee:
  • Alle reisdocumenten die u nog heeft. Als deze niet meer geldig zijn moet u ze ook meenemen.
  • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Deze pasfoto voldoet aan de eisen. Pasfoto’s kunt u zelf maken op het gemeentehuis (behalve personen met een beperking en kinderen onder de 8 jaar). De foto’s kosten € 7,50. U kunt natuurlijk ook naar de vakfotograaf. In verband met de coronamaatregelen kunnen de medewerkers van de Publieksbalie u niet helpen bij de pasfoto-automaat.
  • Een pinpas of contant geld om mee te betalen.
 • U maakt 2 vingerafdrukken voor uw paspoort.
 • U betaalt meteen bij de aanvraag.

Paspoort of ID-kaart voor kinderen

Toestemmingsformulier ouders voor aanvraag reisdocument

Let bij het aanvragen van een reisdocument voor kinderen hierop:

 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van het document.
 • Minimaal 1 ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Kinderen onder de 12 jaar hebben voor een ID-kaart toestemming nodig van beide ouders of de gezaghebber(s). Gaat een van de ouders niet mee naar het gemeentehuis? Neem dan zijn/haar ingevulde toestemmingsformulier mee.
 • Kinderen onder de 18 jaar hebben voor een paspoort toestemming nodig van beide ouders of de gezaghebber. Gaat een van de ouders niet mee naar het gemeentehuis? Neem dan zijn/haar ingevulde toestemmingsformulier mee.
 • Van beide ouders of verzorgers moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen. Een kopie van het identiteitsbewijs mag ook.
 • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelf een ID-kaart aanvragen.
 • Vanaf 18 jaar mogen kinderen zelf een paspoort aanvragen.

Reizen met kinderen

 • Kinderen mogen niet meer in het paspoort staan van ouders of verzorgers. Daarom hebben ze een eigen reisdocument nodig.
 • Reist u met uw kind naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan uw kind? U heeft dan een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op via het contactformulier

Tanja Davidse

Tanja Davidse - Engelvaart 

medewerker Publieksbalie