Kosten 2024

selecteer wat voor u van toepassing is

Uw nieuwe Identiteitskaart...

 • ...kost € 75,75
 • ...is 10 jaar geldig
 • ...ligt na 5 werkdagen voor u klaar

Goed om te weten: ben je jonger dan 18 jaar? Of vraagt u een paspoort of ID-kaart aan voor uw kind die jonger is dan 18 jaar? Dan zijn er andere regels. Hieronder op deze pagina leest u daar meer over.

Wat is het?

Met een paspoort en ID-kaart laat u zien wie u bent. Ook heeft u deze documenten nodig als u naar het buitenland gaat. Blijft u in Europa? Dan is een ID-kaart vaak genoeg. Met een paspoort reist u naar alle landen.

Wijziging per 1 oktober 2021

Om te reizen naar VK heeft u een geldig paspoort nodig.

Woonde u uiterlijk op 31 december 2020 ( de overgangsperiode) in het VK? Of heeft u een document dat aantoont dat u een grensarbeider bent? Dan heeft u tot en met 31 december 2025 alleen maar een ID-kaart nodig om tussen beide landen te reizen.

Direct online aanvragen

Afspraak maken en gelijk online betalen (met DigiD en iDEAL)

U vraagt uw paspoort of ID-kaart zelf aan op het gemeentehuis. U moet hiervoor wel een afspraak maken. De Centrale Publieksbalie werkt namelijk alleen op afspraak. U maakt gemakkelijk een afspraak via de knop hierboven. U heeft hier DigiD voor nodig. Ook kunt u ervoor kiezen om online alvast te betalen via iDEAL. Vergeet niet de juiste documenten mee te nemen. Meer hierover leest u verderop deze pagina.

Reisdocument gestolen of kwijt

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt? Vul dan het formulier hieronder in. U heeft hiervoor DigiD nodig.Vermissing doorgeven (met DigiD)

Spoedaanvraag

Als u uw paspoort of ID-kaart snel nodig heeft, doet u een spoedaanvraag. Dit kan alleen aan de balie (niet online). Als u uw paspoort of ID-kaart vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel € 57,05 extra betalen.

Tweede paspoort

U kunt ook een tweede paspoort aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld als u naar verschillende landen reist waarvoor u een visum moet aanvragen. Of als u landen bezoekt die in conflict zijn met elkaar. De regels voor het aanvragen van een tweede paspoort zijn wel strenger.Lees meer over een tweede paspoort op de website van de Rijksoverheid.

Zakenpaspoort

Reist u vaak? Bijvoorbeeld voor uw werk? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft 2 keer zo veel bladzijden voor stempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

Hoe werkt het?

Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart, doet u het volgende:

 • U komt persoonlijk naar het gemeentehuis.
 • U neemt mee:
  • Alle reisdocumenten die u nog heeft. Als deze niet meer geldig zijn moet u ze ook meenemen.
  • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Deze pasfoto voldoet aan de eisen.
  • Een pinpas of contant geld om mee te betalen.
 • U maakt 2 vingerafdrukken voor uw paspoort en ID-kaart. Dit geldt voor personen van 12 jaar en ouder.
 • U betaalt meteen bij de aanvraag.

Paspoort of ID-kaart voor kinderen

Toestemmingsformulier gezaghouder(s) voor aanvraag reisdocument

Let bij het aanvragen van een reisdocument voor kinderen hierop:

 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van het document.
 • Minimaal 1 gezaghouder moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Kinderen onder de 12 jaar hebben voor een ID-kaart toestemming nodig van iedere persoon die het gezag uitoefent. Bij de aanvraag en het ophalen van het reisdocument moet het kind en één persoon die het gezag uitoefent mee. Ook moet de gezaghouder een geldige legitimatie meenemen. Gaat een van de gezaghouders niet mee naar het gemeentehuis? Geef dan van tevoren toestemming via het toestemmingsformulier. Hier heeft u DigiD voor nodig.
 • Kinderen onder de 18 jaar hebben voor een paspoort toestemming nodig van iedere persoon die het gezag uitoefent. Bij de aanvraag en het ophalen van het reisdocument moet het kind en één persoon die het gezag uitoefent mee. Ook moet de gezaghouder een geldige legitimatie meenemen. Gaat een van de gezaghouders niet mee naar het gemeentehuis? Geef dan van tevoren toestemming via het toestemmingsformulier. Hier heeft u DigiD voor nodig.
 • Van iedere persoon die het gezag uitoefent, moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen. Een kopie van het identiteitsbewijs mag ook.
 • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelf een ID-kaart aanvragen.
 • Vanaf 18 jaar mogen kinderen zelf een paspoort aanvragen.

Reizen met kinderen

 • Kinderen mogen niet meer in het paspoort staan van ouders/gezaghouders of verzorgers. Daarom hebben ze een eigen reisdocument nodig.
 • Reist u met uw kind naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan uw kind? U heeft dan een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent en/of het ouderlijk gezag heeft.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.