Vanaf 18 oktober 2021 is de gratis online tool ‘Park the Sun’ beschikbaar. Hierin kunnen gemeenten, bedrijven en particulieren die een parkeerterrein bezitten, zien of dat terrein geschikt is voor het opwekken van energie met een zonneoverkapping (solar carport).

De Provincie Zeeland wil de ruimte van parkeerterreinen slim benutten door overdekt parkeren te combineren met het opwekken van energie met zonnepanelen. De tool laat zien welke terreinen geschikt zijn, hoeveel energie kan worden opgewekt en wat de investeringen en de terugverdientijd zijn. Hiermee krijgt de energietransitie in Zeeland een boost.

Quick scan voor eigen terrein

Parkeerterreinen zijn extra aantrekkelijk voor deze innovatie omdat er steeds meer elektrische auto’s komen. Met Park the Sun kan elke parkeerterrein eigenaar zelf initiatief nemen. Denk aan een zorgcentrum, hotel of bedrijventerreinen. Op de website parkthesun.com(externe link) kan iedereen een quick scan doen. Via de tool kan een heel gebied verkend worden, om vervolgens een parkeerlocatie te onderzoeken. Er wordt rekening gehouden met aanwezige bomen, gebouwen en andere obstakels die schaduw werpen. Van iedere solar carport is zichtbaar:

  • Aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan;
  • Met welke financieringsconstructies of subsidies de business case interessant is;
  • Uit welke onderdelen de totale investering bestaat;
  • en wat de opbrengsten én de terugverdientijd zijn.

Gedeputeerde Harry van der Maas: “We gaan naar een tijdperk toe waar elektrische voertuigen steeds normaler worden. Met deze online tool willen we stimuleren dat er meer duurzame laadplekken komen. Met een solar carport kun je tegelijkertijd energie opwekken én laden. Ik zou dus zeker alle partijen met een parkeerterrein aanraden een quick scan te doen!”

Solar carports in Nederland

In heel Nederland zijn er tot nu toe 25 gerealiseerde projecten. Sinds 2018 neemt het aantal solar carports toe. Interessante locaties zijn vooral overstaplocaties (P+R terreinen, hubs), recreatie en evenementen terreinen, kantoren en bedrijventerreinen. Meer informatie over solar carports en de potentie hiervan is terug te vinden in het rapport ‘De zonnige kant van parkeren’(externe link) van CE Delft en Merosch, uitgevoerd in opdracht van het RVO.

Zeeuwse Klimaatstrategie

Park the Sun is onderdeel van de Zeeuwse klimaatstrategie. Hierin staan afspraken over de halvering van de CO2- uitstoot de komende tien jaar. Het samenwerkingsplatform Zeeuws Energieakkoord en de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen hebben Park the Sun mogelijk gemaakt.

Meer informatie

Lees meer informatie op de website Park the Sun(externe link).