Wat is het?

Last van ongedierte?

Hieronder leest u hoe dit in de gemeente Veere geregeld is.
De burger heeft wat dierplagen betreft een meldingsplicht.

Direct uw melding ongedierte doorgeven

Wat kost het?

Het bestrijden van ratten is gratis voor particulieren. Bedrijven dienen zelf een particulier bedrijf in te schakelen.

Hoe werkt het?

Bijen en Hommels

De gemeente heeft een onderzoeksplicht naar bijen en hommels. Als er geen gevaar is, is het niet toegestaan het nest te verstoren. 

Wat kunt u doen als u een bijennest of bijenzwerm heeft ontdekt?

Heeft u overlast van bijen in of rondom uw huis? Of heeft u een bijenzwerm geconstateerd? Via de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging(externe link) kunt u een imker bij u in de buurt vinden. U kunt contact met de imker opnemen.

Geen bijen, maar hommels

Heeft u overlast van hommels in plaats van bijen? Kijk dan op de website van KNNV(externe link). Hier vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat u kunt doen met een hommelnest.

Kakkerlakken

De gemeente heeft een onderzoeksplicht naar kakkerlakken. Bent u particulier, dan bestrijdt de gemeente de kakkerlakken kosteloos. Bedrijven die last hebben van kakkerlakken zullen een particulier bedrijf in moeten schakelen. De kosten zijn voor eigen rekening.

Muizen

De gemeente heeft geen verplichting om muizen te bestrijden. U kunt ze het beste zelf bestrijden of u kunt een particulier bedrijf inschakelen. De kosten zijn voor eigen rekening.

Ratten

De gemeente heeft een onderzoeksplicht naar ratten. Bent u particulier, dan bestrijdt de gemeente de ratten kosteloos. Bedrijven die last hebben van ratten moeten die zelf bestrijden of een particulier bedrijf inschakelen. De kosten zijn voor eigen rekening.

Wespen

U kunt een particulier bedrijf inschakelen. De kosten zijn voor eigen rekening.
Wanneer het wespennest zich bevindt in de openbare ruimte dan kunt u het melden bij de gemeente. De gemeente zal een bestrijding uitvoeren.

Andere insecten

U moet enkele exemplaren (laten) vangen in overleg met ongediertebestrijder van de gemeente. De gemeente kan dan kijken om welke soort insect het gaat, waarna wordt geadviseerd of er wel of geen bestrijding nodig is.

Wat moet ik doen?

U kunt ongedierte bij de gemeente melden via een servicemelding ongedierte of via telefoonnummer (0118) 555 444.

Met wie kan ik contact opnemen?

medewerkers Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mail cpb@veere.nl

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag

Neem contact met ons op via het contactformulier

Ralf Beije

Ralf Beije

medewerker Publiekszaken