Nieuwe melodieën en zomeravondconcerten stadhuiscarillon Veere

Sinds donderdag 27 juni klinken de volgende melodieën door de historische binnenstad van Veere. Voor de uurslag van het hele uur klinkt ‘Somewhere over the rainbow’. Dit nummer komt uit de film ‘The Wizard of Oz’ gemaakt in 1939. Voor de slag van het halve uur hoor je de Aria 'Come Ye Sons of Art away' geschreven in 1694 door de componist Henry Purcell.

Speeltrommel

Stadsbeiaardier David van der Vlies heeft samen met vrijwilliger Marco Kreiken, zelf ook muzikant, de speeltrommel verstoken. Een klus van gemiddeld een werkdag waarbij eerst alle oude noten van de vorige melodieën verwijderd en schoongemaakt worden uit de speeltrommel. Hierna worden een voor een de noten van de nieuwe melodie door de stadsbeiaardier verstoken in de trommel en door Marco vastgeschroefd. Naast deze automatische muziek uit de toren, aangestuurd door de historische speeltrommel uit 1735, wordt er door David van der Vlies ook live gespeeld op donderdagen van 12.00 uur tot 13.00 uur.
 

Zomeravond concerten

Deze zomer wordt ook weer op een aantal zaterdagavonden in juli en augustus gespeeld. Voor deze speciale zomeravondconcerten komen er beiaardiers uit binnen- en buitenland een concert verzorgen op de historische beiaard van Veere. Het eerste concert in deze serie wordt op zaterdag 6 juli van 19.00-20.00 uur door beiaardier Bauke Reitsma uit Deventer verzorgd. Speciaal voor deze concerten is er steeds een luistertuin met stoelen waar je het programma in alle rust kunt beluisteren en kunt zien op een tv scherm. Hierdoor zijn de muzikale verrichtingen van hoog in de toren beneden te volgen. 
De ingang van de luistertuin voor 6 juli is direct tegenover het stadhuis, Markt 5 in Veere. De toegang voor jong en oud is helemaal gratis. De tuin is ongeveer 20 minuten voor aanvang van het concert open. Kun je maar een gedeelte van het concert volgen? Dan is dit ook geen probleem. Graag tot ziens bij een van de concerten. Meer informatie is ook te vinden op de website van Museum Veere.

Data zomeravondconcerten stadhuiscarillon, Markt 5 in Veere

  • 6 juli  Bauke Reitsma, beiaardier in o.a. Almere, Baarn, Deventer, Weesp
  • 13 juli  David van der Vlies, stadsbeiaardier van Veere  
  • 20 juli  Quatre-mains met Ariane Toffel en Georg Wagner, uit Bonn-Beuel, Duitsland
  • 10 augustus  Bernard Winsemius, emeritus beiaardier van Amsterdam en Haarlem
  • 17 augustus  Peter Bray, Australië