In het voorjaar en de zomer zie je op veel plekken de Japanse Duizendknoop opkomen. De plant is al veel in het nieuws geweest. Deze woekeraar is als tuinplant uit Azië gehaald en al ongeveer anderhalve eeuw ingeburgerd. Door zijn agressieve groei verdrukt de plant andere beplanting en drukt riolering, wegen en funderingen kapot. 

Bestrijding

Door Probos, een organisatie die verbonden is met de Wageningen Universiteit, is een langdurig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van bestrijding. Hierbij is geconcludeerd dat bestrijden een specifieke aanpak vereist. Elke locatie is anders, en dus de aanpak ook. Conclusies van het onderzoek van Probos zijn te vinden via de website Bestrijding Duizendknoop(externe link)

Kort gezegd is chemische bestrijding en handmatig uittrekken het meest efficiënt. Handmatig is relatief duur maar voor kleine plekken goed uit te voeren. Chemische bestrijding heeft als nadeel dat er nog niet goed bekend is wat het lange termijn effect is van RoundUp op de bodem en het grondwater. 
 

Wat doet de gemeente Veere?

In 2017 en 2018 hebben we zo veel mogelijk locaties met Japanse Duizendknoop in kaart gebracht. Hierbij zijn we geholpen door burgers die meldingen deden en medewerkers van de buitendienst. Hiermee weten we waar we moeten oppassen en niet moeten maaien of graven.

In het voorjaar van 2019 is een gespecialiseerd bedrijf begonnen met het bestrijden van de Japanse Duizendknoop. Ze doen dit met heet water. Door het injecteren van heet water ronde de wortels van de plant koken ze de structuur kapot. Verder worden de bovengrondse delen met heet water behandeld. Door dit 5 keer per jaar te herhalen wordt de plant langzaamaan verzwakt. 

We bestrijden op openbaar gebied. Op sommige plekken komt de Duizendknoop uit particuliere tuinen. Hier bestrijden wij niet.
 

Wat kunt u doen?

Ons advies voor de kleine particuliere locaties is handmatig verwijderen. Al het materiaal moet in de grijze container worden gegooid. Via de groene container komt het weer in het compost circuit wat verspreiding zou bevorderen.

Verder concludeert het onderzoek van Probos dat niet op alle locaties waar Duizendknoop staat deze ook bestreden hoeft te worden. Als er geen werkzaamheden plaats vinden en de plek niet wordt verstoord is de kans op verspreiden niet groot. 

Andere overheden

Als gemeente beheren we al het groen binnen de bebouwde kom. Voor het buitengebied is het meestal het Waterschap wat het groen beheert. Informatie over hun aanpak is te vinden via de website van Waterschap Scheldestromen(externe link)