Gemeente Veere tekent Zonvenant met Nationaal Huidfonds

Ondertekening Zonconvenant door Zeeuwse gemeenten , GGD Zeeland, het Nationaal Huidfonds en KWF het Zonvenant
Ondertekening Zonconvenant door Zeeuwse gemeenten, GGD Zeeland, het Nationaal Huidfonds en KWF het Zonvenant

“Onze inwoners beschermen tegen huidkanker. Daar zetten we ons natuurlijk graag voor in”, aldus wethouder Tuk. Op 5 juli 2024 ondertekende wethouder Tuk namens de gemeente daarom het Zonvenant, een initiatief van het Nationaal Huidfonds. Hiermee zetten we zonbescherming actief op de agenda. Voor meer bewustwording over de schadelijke gevolgen van uv-straling en meer kennis over hoe u huidschade en huidkanker kunt voorkomen. 

Samen kunnen we de explosieve groei stoppen

Met het Zonvenant wil het Huidfonds zoveel mogelijk partijen laten samenwerken om zonveilig gedrag vanzelfsprekend te maken. Om daarmee met elkaar de explosieve groei van huidkanker een halt toe te roepen. Wij begrijpen de noodzaak tot het voorkomen van huidkanker en gaan hier een actieve rol in spelen. Naast gemeente Veere ondertekenen de gemeenten Schouwen Duiveland, Terneuzen, Sluis, Reimerswaal GGD Zeeland, het Nationaal Huidfonds en KWF het Zonvenant. 

“Als strategische partner van het Zonvenant willen wij organisaties zoals buitensportverenigingen, scholen, kinderopvanglocaties en organisaties met buitenwerkers stimuleren om met ons op te trekken in het voorkomen van huidkanker." aldus wethouder Tuk. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat zonbescherming een vanzelfsprekend onderdeel van onze dagelijkse routine wordt en we huidkanker in de toekomst kunnen voorkomen.”

De zon is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker

Met ruim 77.000 diagnoses per jaar (cijfers 2023) is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Er overlijden elk jaar zo'n 1.000 mensen aan. Op dit moment heeft elke nieuwe generatie een grotere kans op huidkanker dan de generatie daarvoor. Waar nu nog 1 op de 5 mensen huidkanker krijgt, wordt dat 1 op de 4. En in Nederland groeit dat aantal harder dan in andere Europese landen. Blootstelling van de huid aan uv-straling geeft altijd huidschade en is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van huidkanker.

In volgorde: weren, kleren, smeren

Gelukkig zijn er drie eenvoudige maatregelen om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon: weren, kleren en smeren. Check in de ochtend de zonkracht en neem vanaf zonkracht 3 of hoger zonbeschermingsmaatregelen. Door te weren (zoek de schaduw op), kleren (draag bedekkende (uv-werende) kleding, hoed en zonnebril) en smeren (minimaal factor 30 met uv-A-filter, herhaal dit elke twee uur). Helaas is het toepassen van deze maatregelen nog lang niet vanzelfsprekend. Er is dus actie nodig.

Wethouder Tuk met Zonconvenant