Wat is het?

Onze stadsbeiaardier David van der Vlies verzorgt de bespelingen van het carillon in het stadhuis van Veere. Informatie vindt u op de website www.davidvandervlies.nl(externe link)

Melodieën vanaf het stadhuis carillon in Veere

Wie nu door Veere loopt, hoort op de hele en de halve uren nieuwe melodieën uit de stadhuistoren van Veere. Samen met vrijwilliger en tevens bewoner van Veere, Luc van Puymbroeck, heeft  stadsbeiaardier David van der Vlies zo’n 300 nieuwe noten op de speeltrommel gezet. Een klus die bijna de gehele werkdag in beslag neemt. Alle ‘oude’ noten (stiften) worden eerst losgeschroefd en gesorteerd, waarna de noten een voor een op de goede plek worden vastgeschroefd.

De speeltrommel wordt drie keer per jaar voorzien van nieuwe muziek. De nieuwe melodieën zullen ongeveer vier maanden te horen zijn. Vanaf donderdag 1 februari klinken de volgende melodieën op de historische speeltrommel van het stadhuiscarillon in Veere:

Voor het halve uur klinkt muziek uit ‘Variationen über ein Thema von G.F. Handel’ in een bewerking van M. Giuliani.

Voor het hele uur klinkt ‘Frühlingslied’ uit ‘Lieder one Worte', op.62 van F. Mendelssohn-Bartholdy.

Meer info rond een aantal concerten en de geschiedenis van het carillon is te vinden op de website van Museum Veere(externe link).

Carillonbespelingen stadhuis Veere door stadsbeiaardier David van der Vlies

Het carillon wordt ook live bespeeld op donderdagen van 12.00 uur-13.00 uur.

8 en 22 februari, 7 en 21 maart, 4 en 18 april

Op Koningsdag, 27 april is er een feestelijke bespeling van 12.00 uur-13.00 uur. 

Vanaf mei t/m september is er wekelijks een bespeling op donderdag.

Wat kost het?

Het is mogelijk op verzoek het carillon te laten bespelen voor of na een huwelijksvoltrekking in het stadhuis.

Als u wilt dat het carillon wordt bespeeld bij een huwelijk neemt u contact op met trouwen@veere.nl. Het tarief bedraagt, voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van toestemming tot het doen spelen van het carillon, € 185,00.

Extra informatie

Het carillon van Veere werd in 1736 geleverd en ingericht door de Leuvense klokkengieterij van Peter van den Gheyn. Deze beiaard telde toen vijfendertig klokken waarvan er vierentwintig werden aangesloten op de eveneens in dat jaar nieuw vervaardigde speeltrommel.

In 1790 hergoot Andreas Jozef van den Gheyn een negental klokken.

In 1972 restaureerde de fa. Eijsbouts het klokkenspel, richtte het opnieuw in en breidde het uit tot een aantal van 47 klokken waarbij latere toevoegingen van klokken werden vervangen door nieuw gegoten klokken, in de stijl van P. van den Gheyn.

In 1999 werd de inrichting andermaal door de fa. Eijbouts herzien. Bij deze gelegenheid werd het klavier van 1972 vervangen door een nieuw.

Boven de klokkenstoel hangt de uurklok, een halve bol die in 1594 door Peter II van den Ghein werd gegoten.

De klokken zijn volgens de reeks g', a', b'-chromatisch -g ''''' die, gestemd in de middentoonstemming op basis g, op het klavier aangesloten als c", d", e"chrom.- c""''.

De klokken worden op tweeërlei wijze tot klinken gebracht:

ten eerste door de beiaardier die d.m.v. een zgn. stokkenklavier een klepel, die zich in de klok bevindt, tegen de klokwand laat slaan. De klepels zijn met de toetsen verbonden door een stelsel van draden;

ten tweede door hamers aan de buitenzijde van de klokken. Zij zijn met draden verbonden aan zgn. lichters. Deze lichters worden opgetild door een stift die op een bepaalde plaats uit de speeltrommel steekt.(Vergelijk het met het cilindertje van een speeldoos).De trommel is aangesloten op het uurwerk en wordt ieder half en heel uur in beweging gezet. De stiften zijn door de beiaardier op een bepaalde plaats op de trommel aangebracht, die plaats correspondeert met de klok die moet worden aangeslagen; de lichter komt omhoog valt terug; evenzo de hamer die vervolgens tegen de klokwand valt.

De speelkamer van de beiaardier bevindt zich ter hoogte van de balustrade. De speeltrommel bevindt zich op de zolder van het stadhuis. De grote afstand tussen trommel en hamer (in Veere minstens 20 meter) is er de oorzaak van dat het muziekje onregelmatigheden laat horen.

In Veere wordt de stadhuisbeiaard drie maal per jaar 'verstoken' (van nieuwe melodieën voorzien).

Met wie kan ik contact opnemen?

Medewerkers Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mail cpb@veere.nl

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op via het contactformulier