Afval, textiel

Wat is het?

Houd textiel apart van het restafval. Textiel wordt in de kernen twee keer per jaar door stichting Kringloopcentra Zeeland en twee keer door verschillende goede doelen instanties ingezameld.

Hoe werkt het?

Het textiel moet schoon en droog zijn. Ook onbruikbare kleding, hand- en theedoeken, gordijnen, knuffels, linnengoed, accessoires (riemen, sjaals enzovoort) en schoeisel worden ingezameld.

Het is belangrijk dat kleding/textiel in een gesloten plastic zak wordt ingeleverd. Zo blijft het schoon en is het gemakkelijker te verwerken. Schoeisel bij elkaar binden, zodat ze als paar bij elkaar blijven.

Al het materiaal gaat naar een goedgekeurd sorteercentrum. Materiaal dat nog van goede kwaliteit is, wordt hergebruikt. Dit wordt bijvoorbeeld verkocht voor goede doelen. Is her materiaal niet meer draagbaar of beschadigd, dan bepaalt het sorteerbedrijf wat de beste manier van hergebruik is. Dit kan bijvoorbeeld zijn isolatiemateriaal, poetslappen, vulling voor autostoelen.

Wat moet ik doen?

Textiel wordt in de kernen vier keer per jaar huis-aan-huis ingezameld door diverse instanties. Inzameldata worden door de inzamelaars bekend gemaakt.

U kunt het textiel ook inleveren bij de milieustraat of bij de kledingcontainers aan het begin van de Oude Zandweg te Westkapelle.

Extra informatie

Ongeveer 40% van de gebruikte kleding komt terecht bij mensen die het goed kunnen gebruiken.

Van de overige 60% wordt 30% gerecycled tot grondstof voor diverse nieuwe textielmaterialen zoals garens voor de vervaardiging van vloerbedekking, dekens en vilt voor geluidsisolatie.

Ongeveer 22% van het textiel wordt versneden tot poetslappen en de overige 8% komt bij het restafval terecht.

Meer informatie over de inzameling van textiel kunt u vinden op www.curitas.nl

Met wie kan ik contact opnemen?

Medewerkers Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mail cpb@veere.nl