Vorig jaar zijn er in het buitengebied van Koudekerke enkele Aziatische tijgermuggen gevonden en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft direct actie ondernomen om deze muggen te bestrijden. Omdat eitjes van deze mug de winter kunnen overleven, is het mogelijk dat de tijgermug nog aanwezig is. Daarom gaat de NVWA half april enkele acties uitvoeren in Koudekerke. Omwonenden van de plek waar vorig jaar tijgermuggen zijn gevonden, hebben van de NVWA een brief ontvangen met meer informatie over de komende acties.

Aziatische tijgermug 

De Aziatische tijgermug komt van nature niet voor in Nederland, maar wordt de laatste jaren wel vaker aangetroffen. De NVWA wil voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt, omdat deze tropische ziektes kan overdragen. De kans is zeer klein dat gevonden muggen ziektes overdragen, maar als de mug zich in Nederland vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe. Om die reden bestrijdt de NVWA deze tijgermug.

Wat kunt u zelf doen?

De tijgermug legt eitjes in kleine bakjes stilstaand water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in dakgoten en open regentonnen is een geschikte broedplaats. Zorg ervoor dat er geen bakjes staan in uw tuin of dat er geen water in blijft staan. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn geen broedplaats.

Meer informatie en melden

Heeft u een Aziatische tijgermug gevonden, bewaar deze en meld het bij de NVWA. Meer over de Aziatische tijgermug vindt u op nvwa.nl/muggen.

Voor vragen over de gezondheid kunt u bellen met GGD Zeeland op telefoonnummer 0113 249489. Heeft u andere vragen? Dan kunt u bellen met de NVWA op telefoonnummer 0900-0388 of stel uw vraag via nvwa.nl/vraag.

Aziatische tijgermug
Aziatische tijgermug