Urnenzuilen of columbaria

De Gemeente Veere heeft sinds begin 2017 enkele urnenzuilen (columbaria) geplaatst op begraafplaatsen in de gemeente. Het gaat om de begraafplaatsen van Domburg, Grijpskerke, Koudekerke, Oostkapelle, Veere/Zanddijk en Westkapelle.

De bedoeling is om op de andere begraafplaatsen ook zuilen te plaatsen. Dit gebeurt als er voldoende belangstelling is.

Uitgifte

De gemeente Veere geeft de nissen uit voor vijf of voor tien jaar, met de mogelijkheid om steeds met vijf jaar te verlengen. Er kunnen twee asbussen in de nis. De rechthebbende krijgt een bewijs van uitgifte van de gemeente. De termijn begint te lopen op het moment van de eerste bijzetting.

Kosten

Het recht om een nis te gebruiken kost voor vijf jaar € 335,00 en voor tien jaar € 670,00. Dit is inclusief sluitsteen. Graveren wordt apart verrekend.

Hoe kunt u een nis aanvragen?

U kunt met een bewijs van overlijden een nis aanvragen bij de gemeente. U ontvangt dan een bewijs van uitgifte voor een specifieke nis.

Vervolg

Met het bewijs van uitgifte kunt u naar de firma Dominicus in Westkapelle. Zij graveren de sluitsteen voor u. Zij kunnen u ook informeren over de mogelijkheden over bijvoorbeeld lettertype, afbeeldingen en de kosten van het graveren. 

Wat gebeurt er na de termijn?

Na afloop van de uitgiftetermijn krijgt u de mogelijkheid om de termijn te verlengen voor weer vijf of tien jaar. De gemeente neemt contact met u op.

Als u de uitgiftetermijn niet wilt verlengen, neemt de gemeente contact op met de firma Dominicus. Ze verwijderen dan de asbussen en de sluitsteen. Op de asbussen zullen alle gegevens worden gegraveerd zoals naam en datum van overlijden. Als de asbus niet terug naar u gaat, bewaart de gemeente de asbus tot tien jaar na de crematie in een algemeen urnengraf.

Meer weten?

Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met afdeling Dienstverlening via telefoonnummer (0118) 555 444 of e-mailadres uitvaart@veere.nl.