Toeristen op bankje

Waarom is er toeristenbelasting?

Een gemeente maakt meer kosten als er veel toeristen verblijven. Dit zijn kosten om bijvoorbeeld straten en stranden schoon te maken en wegen te onderhouden. En om extra zand op het strand aan te brengen (Zandfonds).

Deze extra kosten kan de gemeente betalen van de inkomsten uit de toeristenbelasting.

Wanneer moet ik toeristenbelasting betalen?

U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij een verblijf in een hotel, caravan of bungalow. De toeristenbelasting betaalt u aan de ondernemer van wie u huurt. Dit bedrag komt dus bovenop de huurprijs. De ondernemer betaalt de toeristenbelasting daarna aan de gemeente.

Hoe hoog is de toeristenbelasting?

In 2024 zijn er 2 tarieven in de gemeente Veere:

  • Verblijft u in een eigen mobiele kampeermiddel? Dan is het tarief € 1,40 per persoon per nacht. Het gaat hier bijvoorbeeld om een tent, vouwwagen, caravan of camper.
  • Verblijft u in een vaste accommodatie zoals een hotel of vakantiehuis? Dan is het tarief € 2,10 per persoon per nacht. Het gaat hier bijvoorbeeld ook om stacaravans en chalets.

Voorbeelden

Stel u voor dat u in 2024 14 nachten met 4 personen op een camping overnacht. U heeft hiervoor uw eigen mobiele kampeermiddel zoals een tent, camper of caravan. Uw toeristenbelasting bedraagt dan 14 dagen x 4 personen x € 1,40 = € 78,40.

Verblijft u 14 nachten met 4 personen in een vaste accommodatie? Bijvoorbeeld in een hotel, chalet of stacaravan?  Dan betaalt u 14 dagen x 4 personen x € 2,10 = € 117,60 aan toeristenbelasting.

Samenwerking Belastingen

De gemeenten Middelburg, Vlissingen, Schouwen-Duiveland en Veere hebben één gezamenlijke afdeling Belastingen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Samenwerking Belastingen