Toeristen op bankje

Waarom toeristenbelasting

Als er veel toeristen verblijven in een gemeente, zoals in Veere, maakt deze meer kosten. Dit zijn kosten om bijvoorbeeld straten en stranden schoon te maken, aanleg en onderhoud van wegen, strandovergangen, wandelpaden en parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen. Denk ook aan het aanbrengen van extra recreatief zand op het strand (zandfonds).

Deze extra kosten kan de gemeente bijvoorbeeld betalen van de extra inkomsten uit de toeristenbelasting.

Wanneer toeristenbelasting betalen

U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij verblijf in een hotel, pension, caravan, tent of bungalow. De gemeente stelt de toeristenbelasting vast en int deze via de ondernemer van wie u huurt. De toeristenbelasting komt dus bovenop de huurprijs die u betaalt. De ondernemer (eigenaar van de camping, het hotel, de vakantiewoning enzovoort.) draagt de toeristenbelasting weer af aan de gemeente.

Hoogte toeristenbelasting

In 2021 voert de gemeente Veere een systeem in met 2 tarieven. Voor toeristen met een eigen mobiel verblijfsmiddel, zoals tent, vouwwagen of caravan, blijft het tarief € 1,30 per persoon per nacht. Bij verblijf in accommodaties zoals hotels en vakantiehuisjes maar ook stacaravans en chalets wordt de toeristenbelasting € 2,- per persoon per nacht.

Voorbeelden

Verblijft u 14 nachten met 4 personen op een camping met een eigen verblijfsmiddel (bijvoorbeeld een tent, vouwwagen, caravan of camper) dan bedraagt de toeristenbelasting over die periode 14 x 4 personen x € 1,30 = € 72,80.

Verblijft u 14 nachten met 4 personen in een vaste eenheid (bijvoorbeeld een hotel, stacaravan, chalet of een vakantiehuisje) dan bedraagt de toeristenbelasting over die periode 14 x 4 personen x € 2,- = € 112,-

Samenwerking

De gemeenten Middelburg, Vlissingen, Schouwen-Duiveland en Veere hebben één gezamenlijke afdeling Belastingen. Deze 'Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duiveland' heft en int alle belastingen en privaat- en publiekrechtelijke facturen voor de vier gemeenten. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Samenwerking Belastingen