De stemronde voor een nieuw kunstwerk in Aagtekerke is achter de rug. In totaal kwamen maar liefst 200 inwoners stemmen op hun favoriete kunstwerk. Een mooie opkomst. We hebben de stemmen geteld en de meeste stemmen gaan naar het ontwerp “Vriendschap” van Karin Colen. Een kunstwerk dat komt te staan voor het nieuwe dorpshuis Amicitia. De winnende kunstenaar zal opdracht krijgen om het kunstwerk voor Aagtekerke te gaan maken. Uiteraard gaat er later een officiële onthulling komen!

Vriendschap van Karin Colen
Vriendschap van Karin Colen
Locatie: Amicitia

Waarom een kunstwerk in Aagtekerke?

In onze nota ‘Kunst in openbare ruimte’ staat dat elke kern minimaal één kunstwerk heeft in de openbare ruimte dat past bij het karakter van de kern. De kern Aagtekerke heeft nog geen kunstwerk. Op aanvraag van de dorpsraad is daarom begin 2023 een project gestart om een kunstwerk te realiseren.

Welke stappen zijn al gezet?

Om het kunstwerk te realiseren, nemen we diverse stappen:

 1. Afgerond: Stap 1: Kunstadviescommissie

  Voor dit project werken we samen met een Kunstadviescommissie. Deze Kunstadviescommissie bestaat uit drie vaste leden uit de kunstwereld en drie vertegenwoordigers uit Aagtekerke zelf.

 2. Afgerond: Stap 2: Kunstenaars

  Op een oproep voor het kunstwerk in Aagtekerke reageerden 33 kunstenaars. Op 29 juni 2023 bekeek de Kunstadviescommissie alle aangemelde kunstenaars en hun ingezonden profielen zorgvuldig. De Kunstadviescommissie koos uiteindelijk drie kunstenaars uit.

 3. Afgerond: Stap 3: Bezoek

  Met deze kunstenaars brachten wij op 18 juli 2023 een bezoek aan Aagtekerke. Tijdens een wandeling liepen we langs verschillende kenmerkende locaties in Aagtekerke en bezochten we mogelijke locaties voor het kunstwerk.

 4. Afgerond: Stap 4: Ontwerp

  Op 15 september 2023 presenteerden de drie gekozen kunstenaars hun schetsontwerp voor het kunstwerk in Aagtekerke. De Kunstadviescommissie koos hier twee ontwerpen uit. Het ontwerp “Vriendschap” van Karin Colen en het ontwerp “Het oog van Aagtekerke” van Pim Wilhelmus Vlug.

 5. Afgerond: Stap 5: Stemronde

  Op 18 januari stemden de inwoners van Aagtekerke op hun favoriete ontwerp. 200 inwoners brachten hun stem uit en het ontwerp “Vriendschap” van Karin Colen kreeg de meeste stemmen.

 6. Nog te doen: Stap 6: Realisatie en onthulling kunstwerk

  Kunstenares Karin Colen zal van het College van Burgemeester en Wethouders officieel de opdracht krijgen om het kunstwerk van Aagtekerke te gaan realiseren. Zodra het kunstwerk klaar is, wordt deze in Aagtekerke geplaatst en volgt er een officiële onthulling.