ISDE – regeling

Wilt u een woning verduurzamen? Er zijn verschillende manieren om energie te besparen afhankelijk van uw situatie. Voor woningeigenaren is er bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE(externe link)). Hiermee vraagt u subsidie aan voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of een warmtepomp.
Voor verhuurders, woningcorporaties en VvE’s zijn er andere mogelijkheden. Ontdek hoe u financiering kunt krijgen, waar u aan moet voldoen en waar u meer advies kunt krijgen.

BTW aftrek Zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%, als deze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning. Dit betekent dat u geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij uw woning, en dus ook geen btw kunt terugvragen. Lees meer over de voorwaarden voor het 0%-tarief bij Btw-tarief zonnepanelen(externe link).

Toch zijn er situaties waarin u wél 21% btw betaalt als u zonnepanelen koopt:

  • als u de factuur vóór 1 januari 2023 hebt gekregen
  • als u geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning koopt
  • als u zonnepanelen met meerdere functies koopt, zoals bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen
  • als de zonnepanelen niet op of bij uw woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.

Groene Schoolpleinen

Buiten zijn en buiten leren in een natuurlijke omgeving stimuleert de ontwikkeling van zintuigen, creativiteit en de motorische, cognitieve en sociale vaardigheden van kinderen. Dit zijn basisbehoeften voor de gezonde ontwikkeling van onze Zeeuwse jeugd. Daarom is volgens ons een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is noodzakelijk! Schoolpleinen of groene plekken aangrenzend aan de school spelen daarbij een sleutelrol. IVN Zeeland, GGD Zeeland en de Hogeschool Zeeland roepen daarom op tot een Groene (r)evolutie Zeeuwse Schoolpleinen(externe link). Onze ambitie is dat binnen maximaal 1 schoolgeneratie álle Zeeuwse scholen de beschikking hebben over hun eigen groene speel- en leerplek.

MIA en VAMIL

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Informatie over de MIA en Vamil vindt u op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Subsidie Elektrische Auto

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren(externe link) (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto's in de kleinere en compacte middenklasse.

Duurzaam Bouwloket

Ook kunt u nog gebruik maken van de subsidiecheck(externe link) van het Duurzaam Bouwloket of voor informatie over financiering(externe link).