Wat is het?

Zwerfafval of zwerfvuil is al het afval dat rondslingert op plekken die daar niet voor bestemd zijn, bijvoorbeeld op straat, in de berm, op het strand of in natuurparken. Het is gewoonlijk afval dat daar door menselijk handelen, door nalatigheid of door natuurkrachten terechtgekomen is.

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis

Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam waardoor het in de voedselketen terecht komt.

Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag

Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de 'plasticsoep' verergeren. Gooi afval daarom altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis.

Hoe werkt het?

Bent u particulier en ruimt u belangeloos zwerfafval op? Dan kunt u een zwerfafvalpas aanvragen. U stemt ermee in dat de gemeente steekproefsgewijs het gebruik van de pas en het aangeboden afval mag controleren. De afvalpas is persoonsgebonden en komt op naam te staan. Voor het privé restafval moet de eigen restafvalcontainer worden gebruikt.

Wat moet ik doen?

Zwerfafvalpas

U kunt een zwerfafvalpas digitaal aanvragen. Via de onderstaande knop gaat u naar het aanvraagformulier.

Formulier Zwerfafvalpas aanvragen

Materialen aanvragen

U kunt ook een grijper, handschoenen, hesje en vuilniszakken aanvragen. Hiervoor stuurt u een e-mail naar cpb@veere.nl.

Contact en meer informatie

Heeft u een vraag? Neem dan contact op via onderstaand mailadres of telefoonnummer.

Medewerkers Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mail cpb@veere.nl

Meer informatie

Op de website van Milieucentraal leest u meer informatie over zwerfafval.

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op via het contactformulier