Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Met een groene tuin bent u beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer en in een groene tuin kan het regenwater goed weglopen in de grond. Hoe maakt u uw tuin klimaatbestendig? Deze tips helpen u op weg.

Start met het wippen van uw tegels

De eerste stap naar een groene tuin is het wippen van tegels: maak minimaal 60 procent van uw tuin groen. Wilt u bepaalde delen van uw tuin verharden? Kies dan voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het regenwater goed de bodem intrekken. 

Vergroen je omgeving

Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groen dak kan regenwater goed opvangen en werkt verkoelend in periodes van hitte. In sommige gemeenten kunt u subsidie krijgen voor verschillende klimaatadaptieve maatregelen. Kijk op groenesubsidiewijzer.nl of u bij gemeente Veere subsidie kunt krijgen voor het vergroenen en verduurzamen van uw tuin.

Vang regenwater op

Door overtollig regenwater op te vangen, zorgt u ervoor dat u in tijden van droogte uw tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel kraanwater te gebruiken. U kunt het regenwater bijvoorbeeld opvangen in een regenton of onder de grond in infiltratiekratten. Door uw regenpijp af te koppelen stroomt het regenwater niet meer direct het riool in, maar wordt het water opgevangen in de tuin. Zo kan het riool beter omgaan met veel neerslag én wordt het regenwater niet onnodig gezuiverd.

Aan de slag tijdens de Week van de Groene Tuin

Beginnen uw (groene) vingers al te kriebelen bij het lezen van deze tips? Doe dan ook mee aan de Week van de Groene Tuin van 4 tot en met 10 april 2023! Samen worden zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroent en verduurzaamt. Ga zelf aan de slag met de tips of kijk op weekvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij u in de buurt zijn. Heeft u een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Dan kunt u ook meedoen aan de fotowedstrijd via de weekvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd.

Logo Week van de Groene Tuin