Zes Blauwe Vlaggen en QualityCoast Award voor Veere

De gemeente Veere heeft dit jaar zes Blauwe Vlaggen ontvangen voor de badstranden: Domburg (32 jaar), Oostkapelle (32 jaar), Vrouwenpolder(22 jaar), Westkapelle (22 jaar), Zoutelande (27 jaar) en Dishoek als nieuwkomer. De jachthaven van Jachtclub Veere ontving ook een Blauwe Vlag. Wethouder Marcel Steketee en directeur Tim Wouters van de Strandstichting Veere (SSV) kregen de vlaggen van de voorzitter van de Nationale Jury, de heer Patrick Poelmann in Ouddorp aan zee. Ook ontvingen ze de gouden QualityCoast Award.

Veilige en schone stranden en jachthavens

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.
De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart. Ook in Nederland. 

Internationale erkenning

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland probeert de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. De Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen van kustplaatsen, beheerders van recreatiestranden  en jachthavenbeheerders. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for EnvironmentalEducation (FEE), een onafhankelijke internationale organisatie. 

QualityCoastAward

Eerder dit jaar ontving de gemeente Veere de gouden QualityCoastAward. De vier QualityCoast gebieden in de Nederlandse Delta: Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duivenland, Veere en Westvoorne zijn door de organisatoren van de Green Destination top 100 benoemd tot de beste duurzame natuurbestemming wereldwijd. Voor het verwerven van de QualityCoastAward zijn de gemeenten aan de hand van ruim 100 criteria en indicatoren beoordeeld op het gebied van toeristisch beleid en beheer, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, maatschappelijk welzijn, bedrijven en gastvrijheid. Een van de criteria die de QualityCoast status van een kustbestemming bepaalt, is het beschikken over een of meerdere Blauwe Vlag-gecertificeerde stranden.