U verliest ongeveer 30% van uw warmte door uw dak. Als u in een gemiddelde hoekwoning van geen, naar goede dakisolatie gaat, bespaart u zo'n € 750,00 tot € 1250,00 per jaar. Daarnaast voelt uw huis prettiger aan en ervaart u minder geluid van buitenaf. Het Duurzaam Bouwloket heeft vijf tips op een rijtje gezet. 

1. Ga na of u een plat- of schuin dak heeft

Er zit een groot verschil in isoleren tussen een plat- en een schuin dak. Bij een plat dak is isoleren aan de binnenzijde geen goed idee vanwege de kans op vocht en houtrot. Bij isoleren aan de buitenzijde moet er rekening mee houden dat de dakrand altijd 10 centimeter hoog is, om overstroming bij regen en wind te voorkomen. Indien de rand niet hoog genoeg is, moet bij isolatie de dakrand mee verhoogd worden. 

Er kan voor dakisolatieplaten onder de dakbedekking (bitumen of EPDM) gekozen worden of isolatieplaten op de dakbedekking. Bij een schuin dak is isolatie aan de binnenzijde zeer goed te doen. Tegen de binnenkant van een schuin dak kunt u isolatiemateriaal aanbrengen. Of u kunt aan de buitenzijde isoleren door onder de dakpannen een isolatiemateriaal te spuiten of blazen. Een andere mogelijkheid is om isolatie bovenop het dak aan te brengen. Hiervoor dient u wel de dakpannen te moeten verwijderen en later weer terug te plaatsen.

2. Isoleer bij een vliering de zoldervloer in plaats van het dak

Wanneer u een vliering of zolder alleen gebruikt voor de opslag van spullen, hoeft het hele vertrek niet verwarmd te worden. In dit geval kunt u het beste de vloer isoleren met bijvoorbeeld isolatieplaten waar ook op gelopen kan. Maar u kunt ook glas- of steen wol tussen de vloerbalken en de vloerplaten leggen. Vergeet hierbij niet om het luik te isoleren en maak ook de kieren dicht met isolatieband.

3. Gebruik klimaatfolie bij een dampdichte laag aan de binnenkant 

Bij de meeste huizen gebouwd na 1975 is er een dampdichte isolatielaag aangebracht. Wanneer u uw dak aan de binnenkant gaat isoleren (niet bij een plat dak) is het daarom van belang om eerst klimaatfolie te plaatsen, voordat met isolatiemateriaal aan de slag gegaan wordt. Klimaatfolie is een slimme folie die zich aanpast aan de luchtvochtigheid in de woning en de buitenlucht. Dit zorgt voor een gezonder leefklimaat.

4. Er is subsidie beschikbaar voor dakisolatie

De overheid stimuleert het verduurzamen van uw woning via de Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE). Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen voor het nemen van besparende en duurzame maatregelen in hun bestaande woning. Voor dakisolatie zijn er een aantal voorwaarden gesteld om in aanmerking te komen voor de subsidie. Per m2 is € 30 subsidie aan te vragen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Minimaal 20 m2 isoleren en maximaal 100 m2
  • Het isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w]
  • Reeds aanwezige isolatie komt niet in aanmerking voor subsidie
  • Er wordt maar een keer subsidie uitgekeerd voor dakisolatie

Bekijk voor meer informatie over subsidies de subsidiecheck(externe link)

5. Er zijn misschien werkzaamheden die je zelf kunt doen

Om kosten te besparen, kunt u overwegen om een deel van de werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het sloopwerk wat vooraf gedaan moet worden, maar ook het wegbrengen van afval/oud materiaal. Dit scheelt zo weer een paar tientallen euro’s op de offerte.