Vragen en antwoorden over het testbeleid

Hoe gaat het in zijn werk als u zich wilt laten testen op het coronavirus? Waar kunt u zich laten testen in Zeeland? Hoe werkt zo’n test? En wanneer krijgt u de uitslag van de test? Hieronder vindt u vragen en antwoorden over het testbeleid.
 

Hoe gaat het in zijn werk als u zich wilt laten testen op het coronavirus?

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Dan kunt u zich laten testen op het coronavirus. Bel 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Heeft u andere vragen over het coronavirus?

Wanneer moet ik 0800-1202 niet bellen?

Heeft u klachten passend bij het coronavirus gehad maar nu niet meer dan heeft het geen zin om u te laten testen. Als u vragen heeft over het coronavirus bel dan 0800- 1351. Heeft u zware klachten of heeft u klachten én andere aandoeningen. Bel dan de huisarts of bij levensbedreigende situaties 112.

Waar kunt u zich laten testen in Zeeland?

Als u een afspraak maakt via 0800-1202 hoort u op welke locatie u terecht kunt. Dit adres staat ook op de ontvangstbevestiging die u ontvangt via e-mail of SMS. In Zeeland kunt u terecht in Goes, Terneuzen of Zierikzee. U kunt het beste indien mogelijk met de auto naar de testlocatie gaan. Omdat u geen contact met anderen mag hebben als u klachten heeft. Bent u bedlegerig of volledig afhankelijk van de hulp van anderen? Geef dit aan als u belt met 0800-1202.

Hoe verloopt een afspraak op de testlocatie?

U neemt uw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee en bent op de afgesproken datum en tijd bij de testlocatie. Bij aankomst worden uw gegevens gecontroleerd. Belangrijk om te weten is dat er maar 1 teststraat is in Zeeland, deze bevindt zich in Goes. Als u met de auto bent en getest wordt in Goes, kunt u voor de test in de auto blijven. In Terneuzen en Zierikzee wordt er binnen op de locatie getest. Volg de instructies als u naar een van deze locaties moet. Het is belangrijk dat u op de geplande tijd of binnen het geplande tijdslot op uw afspraak bent. Afspraken worden zo ingepland dat er geen rijen ontstaan. Dit is om te voorkomen dat er te veel mensen op dezelfde plek aanwezig zijn. Bent u iets te vroeg in Terneuzen of Zierikzee, blijf dan even in uw auto wachten tot het moment van uw afspraak.

Testen

De GGD-medewerker die de test uitvoert heeft beschermende kleding aan. De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit uw keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin uw keel en neus. Dit doet geen pijn, maar voelt wel
vervelend. Na de test gaat u naar huis. U blijft thuis tot u de uitslag van de test heeft. Hieronder kunt u een filmpje vinden met uitleg over het testen.

Uitslag van de coronatest

Blijf in ieder geval thuis tot u de uitslag heeft. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. U krijgt zo snel mogelijk telefonisch bericht van de uitslag. Dit duurt meestal niet meer dan twee dagen. U hoeft dus niet zelf contact op te nemen. Heeft u het coronavirus NIET, dan ontvangt u een berichtje via het landelijke nummer. Indien u besmet bent met het coronavirus wordt er contact met u opgenomen door een medewerker van GGD Zeeland. Zij helpen u verder.