Metalen verpakkingen kunt u vanaf 1 januari samen met de plastic verpakkingen en kartonnen drinkpakken kwijt in de verzamelcontainers bij u in de kern. U hoeft metalen verpakkingen dus niet meer met het restafval mee te geven.

Wat is PMD-verpakkingsmateriaal?

PMD is een afkorting voor Plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), Metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en Drinkpakken (zoals sappen en zuivel). Een groot deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) wordt gevormd door dit PMD-afval. Het zijn eigenlijk grondstoffen, die heel goed opnieuw kunnen worden gebruikt. Wilt u precies weten wat er bij het PMD-afval mag? Kijk dan op onze pagina over afval, plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken.

Waarom PMD inzamelen?

Uit onderzoek is gebleken dat ons restafval voor 80% bestaat uit afval dat we opnieuw kunnen gebruiken. Een groot deel van ons restafval is geschikt om opnieuw te gebruiken. Om afval scheiden te stimuleren is kort geleden besloten Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD) via één systeem in te zamelen. Dat is gemakkelijker voor u en zo willen we bereiken dat er meer afval opnieuw kan worden gebruikt en minder restafval verbrand hoeft te worden. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee, want verbranden is zonde en duur!

Waarom kan PMD nu wel goed samen?

De techniek voor afvalscheiding is enorm vooruitgegaan. Onze afvalverwerker kan plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken goed van elkaar scheiden. Dit gebeurt als volgt. Bij aankomst in de fabriek wordt het PMD op een lopende band gestort. Het metalen verpakkingsmateriaal wordt via magneten uit het PMD-afval gehaald. Via schud- en trilsystemen worden drankenkartons eruit gehaald. Daarna worden de verschillende kunststoffen met optische infrarood scheiders gedetecteerd en met lucht uit de afvalstroom geblazen. Naast metalen en drankenkartons worden wel 5 verschillende soorten plastic gesorteerd en ieder op hun eigen manier verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

Wat gebeurt er met het ingezamelde PMD-afval?

Het gescheiden PMD-verpakkingsafval wordt opnieuw gebruikt. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval en minder CO2-uitstoot. Van blik wordt nieuw blik gemaakt. Het kunststof wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe kunststof producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Wist u dat van 55 verwerkte PET-flessen kan een slaapzak worden gemaakt, en van 4 PET-flessen een brooddoos. In sap- en zuivelpakken zitten meerdere belangrijke onderdelen om opnieuw te gebruiken: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat men deze onderdelen van elkaar kan scheiden. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen opnieuw gebruikt.

Afbeelding van een metaal blikje