Op 17 november heeft Frank van den Berg de semi-permanente strandhuisjes, die de komende periode als tijdelijke onderkomen voor Oekraïense vluchtelingen zijn afgewerkt en ingericht, officieel geopend.  ‘Het voelt als een grote familie die donderdagmiddag in het clubhuis van de tennisvereniging in Veere bij elkaar gekomen is’ aldus Frank. 

Veer-kracht

Het dubbele karakter en de hoop van snel vrede in het thuisland stond tijdens de opening centraal. Ben Slingenberg, docent Nederlands, heeft tijdens een korte presentatie de geschiedenis hoe de Oekraïners in Veere zijn opgevangen benoemd. Een van de nieuwe bewoonsters spreekt, in het Nederlands, namens alle bewoners een dankwoordje uit. Met een gebroken stem bedankt ze iedereen voor het warme welkom. Burgemeester Rob van der Zwaag sluit af door zijn trots uit te spreken over alles wat in korte tijd bereikt is. Hij spreekt van “Veer-kracht” en laat de kracht van  de samenleving zien. 

Stichting OVOE


Stichting OVOE heeft de bewoners moestuin-gereedschap cadeau gegeven. Wat symbool staat voor groei en hoop. Afsluitend is het gezelschap gezamenlijk naar buiten gegaan om de huisjes bekijken. Hier wordt één van de vrijwilligers specifiek in het zonnetje gezet als de burgemeester samen een nieuwe bewoner een verrassing onthult: het paadje achter de slaapstrandhuisjes wordt gekroond als het ‘Frankepaadje’. Afsluitend wordt binnen geproost op het ‘thuis’ wat samen is opgebouwd.