Ton Voortman (1948) is geboren in Rotterdam waar hij de opleiding beeldhouwen volgde aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Na een loopbaan als zelfstandig artdirector en illustrator richtte hij zich in 2005 weer volledig op het beeldhouwen. Hij werkt afwisselend in zijn ateliers in Nederland (Arnemuiden) en Frankrijk.

Bronzen en stenen

Zijn bronzen zijn veelal geïnspireerd door de vrouw, haar kleding en de symbiose daarvan. Zijn stijl kan worden omschreven als abstract realisme of romantisch surrealisme, met soms een vleugje humor. Tijdens een expositie op Guernsey raakte hij geïnspireerd door de enorme stenen op het vlakke strand, ze worden geheel of gedeeltelijk omsloten door zand en water. Zo vormen ze als het ware een nieuwe vertaling van de symbiose die hij tot dan toe probeerde weer te geven.

Antoniem

Tijdens de lockdown van 2020 werkte hij in zijn Franse atelier, los van alles wat hem vertrouwd was en afhankelijk van de materialen die daar beschikbaar waren. Het resultaat is een reeks werken die totaal antoniem zijn aan zijn figuratieve werk. Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het is ook de samenvoeging van zijn voornaam Antoni en Experimental Modelling. De vormen zijn eenvoudiger, de tegenstellingen tussen de verschillende elementen groter en er is meer samenhang. Het zijn eigentijdse momenten, weergegeven door een kubus en een amoebe.

Expositie bekijken

De expositie is te bekijken tijdens openingstijden in de hal van het gemeentehuis.