Op 11 september is een nieuw herdenkingskruis geplaatst in de duinen bij Valkenisse. Veteranen hebben dit de duinen opgedragen en geplaatst op de plek waar 77 jaar geleden zes mannen gefusilleerd werden.

Plaatsen van het nieuwe herdenkingskruis

Begeleid door 4 Belgische vaandels en in het bijzijn van onder meer loco-burgemeester Pieter Wisse (Veere), burgemeester Brent Meuleman (Zelzate) en nabestaanden van de slachtoffers, droegen veteranen uit België en Nederland het nieuwe kruis de duinen op. Bovenop de duintop werd het herdenkingskruis uit 1979 vervangen en brachten de veteranen een eregroet. Het oude kruis droegen zij vervolgens mee naar beneden.

Veteranen dragen herdenkingskruis
Veteranen dragen het nieuwe kruis naar boven Foto: Jacqueline Sinke fotografie
Verwijderen oude kruis
Verwijderen oude herdenkingskruis Foto: Jacqueline Sinke fotografie

Informatiebord Valkenisseweg

In de Valkenisseweg is een nieuw informatiebord geplaatst, gemaakt door Orionis en Zeeuws Werk. Op het bord staan de namen van de verzetsstrijders en hun verhaal. Het nieuwe kruis is te zien vanaf de plek van het nieuwe informatiebord. Bij het bord hielden de aanwezigen een minuut stilte en legden diverse betrokkenen bloemen neer.

Veteranen leggen krans neer
Veteranen leggen krans neer Foto: Jacqueline Sinke fotografie

Ceremonie te volgen vanuit MFA Biggekerke

De ceremonie was door betrokkenen live te volgen vanuit het MFA Biggekerke via een livestream van de gemeente Veere. Voorafgaand aan het dragen van het kruis, vertelden onder andere initiatiefnemer Colin Bal, loco-burgemeester Pieter Wisse en burgemeester Brent Meuleman de verhalen van de verzetsstrijders.

 

Pieter Wisse: “We zijn ontzettend dankbaar voor de mensen die toen opkwamen tegen onze bezetters. Maar we zijn ook dankbaar voor de mensen die ons helpen die verhalen te herinneren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

Toespraak locoburgemeester Pieter Wisse
Toespraak locoburgemeester Pieter Wisse Foto: Jacqueline Sinke fotografie

Burgemeester Brent Meuleman bedankte de aanwezigen voor het mooie en waardevolle initiatief om het herdenkingskruis te vervangen.

“In Zelzate begint voor het oude monument een nieuw leven. Het zal in onze gemeente een heel mooie plaats krijgen. Volgende week herdenken we in Zelzate onze bevrijding, onze overwinning op het fascisme.”

Tijdens die herdenking zal het oude kruis worden ingehuldigd.

Toespraak burgemeester Brent Meuleman
Toespraak burgemeester Brent Meuleman van de gemeente Zelzate, België Foto: Jacqueline Sinke fotografie
Toespraak Colin Bal
Toespraak Colin Bal (initiatiefnemer nieuw herdenkingskruis) Foto: Jacqueline Sinke fotografie

Executies in de duinen van Valkenisse

Op 11 september 1944 vond een executie van vijf mannen plaats in de duinen van Valkenisse. Op 19 september volgde hier een zesde en laatste executie. De slachtoffers waren drie Vlamingen uit Zelzate en drie Nederlanders, waarvan er twee uit Middelburg en één uit Wissenkerke kwamen.

Het derde herdenkingskruis

Het nieuwe kruis dat is geplaatst is al het derde kruis. Het oorspronkelijke kruis dat in 1946 werd geplaatst op de fusilladeplaats is in 1968 vernield. Dankzij een initiatief van timmerman Pieter Schreijenberg is in november 1979 een nieuw kruis geplaatst op de plek waar de zes mannen zijn gefusilleerd. Dit kruis was inmiddels vervallen en stond er onverzorgd bij. Dat is de reden dat op 11 september het tweede kruis werd vervangen. Het staat op dezelfde plek als het oude kruis.

Scalda, Zeeuws Werk en Orionis

Het nieuwe kruis is gemaakt door de leerlingen van de mbo-school Scalda in Vlissingen. Het kan lang meegaan en is tegen alle weertypes bestendig. Daarnaast maakte Zeeuws Werk samen met Orionis het nieuwe informatiebord. Het bord dat bij de duinopgang stond, is daarmee vervangen.

Terugkijken livestream

Op de website www.kruisvalkenisse.nl is meer informatie terug te vinden over het herdenkingskruis in Valkenisse en de gebeurtenissen van 11 september 1944, zoals de reden van de terechtstellingen. Op het YouTube-kanaal van de gemeente Veere is de livestream terug te zien.

Kranslegging bij nieuw informatiebord
Op de foto (van links naar rechts): Locoburgemeester Pieter Wisse (gemeente Veere), Colin Bal (initiatiefnemer nieuw herdenkingskruis), Burgemeester Brent Meuleman (gemeente Zelzate, België) en Schepen Luc Van Waesberghe (gemeente Zelzate, België). Foto: Jacqueline Sinke fotografie