Hoog in de duinen bij Valkenisse staat een herdenkingsmonument: het kruis. Door weersinvloeden en het zout van de zee is het kruis na ruim 40 jaar toe aan vervanging. Daarom wordt op 11 september een nieuw herdenkingskruis geplaatst. Veteranen zullen dit de duinen op dragen en plaatsen op de plek waar 77 jaar geleden zes mannen gefusilleerd werden. Zo wordt het kruis in ere hersteld en blijft het kruis een waardevol symbool om de omgekomen mannen te herdenken.
 

Executies in de duinen van Valkenisse

Op 11 september 1944 vond een executie van vijf mannen plaats in de duinen van Valkenisse. Op 19 september volgde hier een zesde en laatste executie. De slachtoffers waren drie Vlamingen uit Zelzate en drie Nederlanders, waarvan er twee uit Middelburg en één uit Wissenkerke kwamen.

Ceremonie op zaterdag 11 september

Het vervangen van het monument is een initiatief van Colin Bal en de gemeente Veere. Veteranen zullen het nieuwe kruis de duinen opdragen en het oude kruis mee naar beneden nemen. De ceremonie is live te volgen via een livestream van de gemeente Veere. Genodigden zijn welkom om de ceremonie te volgen vanuit de Multifunctionele Accommodatie Biggekerke. Ook de burgemeester van Zelzate zal hierbij aanwezig zijn. Het oude kruis zal naar de gemeente Zelzate gaan en daar een geschikte plek krijgen.

Het derde herdenkingskruis

Het nieuwe kruis dat wordt geplaatst is al het derde kruis. Het oorspronkelijke kruis dat in 1946 werd geplaatst op de fusilladeplaats is in 1968 vernield. Dankzij een initiatief van timmerman Pieter Schreijenberg is in november 1979 een nieuw kruis geplaatst op de plek waar de zes mannen zijn gefusilleerd. Dit kruis is inmiddels vervallen en staat er onverzorgd bij. Dat is de reden dat op 11 september ook het tweede kruis wordt vervangen. Het komt op dezelfde plek als het oude kruis.

Scalda en Zeeuws Werk

Het nieuwe kruis is gemaakt door de leerlingen van de mbo-school Scalda in Vlissingen. Het kan lang meegaan en is tegen alle weertypes bestendig. Daarnaast maakt Zeeuws Werk een geheel nieuw informatiebord. Het informatiebord dat op dit moment beneden bij de duinopgang staat, wordt daarmee vervangen.
 
Op de website www.kruisvalkenisse.nl is meer informatie terug te vinden over het herdenkingskruis in Valkenisse en de gebeurtenissen van 11 september 1944, zoals de reden van de terechtstellingen.