Met de winter op komst zoeken egels naar een knus plekje om te overwinteren. Ze eten zich vol en creëren een gezellig 'winternest' van droge bladeren op een beschutte plek in je tuin. Helaas haalt 75% van de jonge egels hun eerste winterslaap niet. Hoe kunnen we deze schattige stekelige vrienden helpen de winter door te komen?

Natuurlijk evenwicht

Egels zijn nuttig voor je tuin. Ze smullen van slakken, rupsen en andere insecten. Ze zorgen daarmee voor natuurlijk evenwicht in je groene oase. Egels zijn beschermde dieren, we mogen ze niet storen, vangen of kwaad doen, en we moeten hun nesten en holen met rust laten.

Winterslaap

Egels brengen het grootste deel van de winter slapend door. Hun winterslaap is niet zo diep, ze worden om de paar dagen wakker. Ze snuffelen misschien dan wat rond in de tuin op zoek naar voedsel. Hoe kunnen we de egels helpen? Hieronder een paar tips. 

Egel in een egelhuisje

Tips

  1. Leg een 'Egelsnelweg' aan: Dit is een groene verbinding tussen verschillende groene ruimtes, waardoor egels veilig kunnen rondzwerven op zoek naar een schuilplaats en voedsel. Overweeg bijvoorbeeld een opening in een schutting tussen twee tuinen.
  2. Creëer een rommelhoek of egelhuisje: Egels bouwen hun winternestjes graag onder heggen, houtstapels of schuurtjes. Je kunt ze helpen door bladeren en takken op te hopen onder een struik of heg. Een dikke laag van minstens een halve meter houdt hen warm en droog. Je kunt ook een egelhuisje bouwen van bijvoorbeeld een omgekeerde krat die aan de bovenkant waterdicht is gemaakt.
  3. Help hen vetlagen op te bouwen: In de herfst eten egels zich vol met slakken, regenwormen, spinnen, rupsen, en zelfs vruchten en paddenstoelen. Ze moeten hun vetreserves opbouwen voor de schaarse wintermaanden. Zorg ervoor dat jouw tuin een voedselbron is voor deze kleine stekelige vrienden.
  4. Bijvoeren: Egelbescherming Nederland(externe link) adviseert om egels het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Dit helpt hen om voldoende voedsel te vinden, zelfs in de winter. Zorg ervoor dat de kattenbrokjes droog staan en vervang ze regelmatig. Gebruik geen pesticiden of chemische middelen in je tuin, want deze kunnen schadelijk zijn voor egels en andere dieren. Bied egels nooit melk aan, want dit veroorzaakt diarree.