Werkt u graag buiten en wilt u een bijdrage leveren aan het behoud en herstel van het landschap in Zeeland? In juli en september organiseert Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) een aantal open werkdagen waar u kennis kan maken met groen vrijwilligerswerk. Door een dag met een vrijwilligersploeg mee het veld in te gaan, helpt u niet alleen de leefomgeving van planten en dieren verbeteren, ook werkt u op een prachtige plek in de Zeeuwse natuur. Wil u een dag de handen uit de mouwen steken? Meld u aan voor een open werkdag! 

Bijzondere locaties

Tijdens de werkdagen gaat u aan de slag op bijzondere locaties. Het Oranjebosch grenst aan duingebied Oranjezon en was ooit in het bezit van de Koninklijke familie. De Zoeten Haard bij Renesse is een schitterend ontwikkeld natuurgebied waar onder andere de levendbarende hagedis en een enorme diversiteit aan planten voorkomt. Ook bij het Goese Diep komen bijzondere plant- en diersoorten voor. Zo groeit hier lamsoor, zeekraal, graslathyrus en aardbeiklaver, maar ook de middelste zaagbek, kuifeend, groene specht en de grote gele kwikstaart kom je hier tegen. De bossen rondom Clinge zijn net als veel bossen in Nederland oorspronkelijk aangeplant voor de bosbouw, maar inmiddels zijn het één van de drukst bezochte gebieden van Het Zeeuwse Landschap. 

Belangrijk werk

Op alle locaties wordt jaarlijks gemaaid. Het maaisel wordt vervolgens afgevoerd om waardevolle plantensoorten in stand te houden. In het Oranjebosch en in de Clingse bossen komt daarnaast veel Amerikaanse vogelkers voor. Omdat deze exoot zich erg snel uitzaait, wordt deze zo veel mogelijk uitgetrokken om de bestaande beplanting te beschermen. Tijdens de werkzaamheden werkt u overwegend met eenvoudig handgereedschap, zoals beugelzagen, snoeischaren, spades of hooiharken. Deze hoeft u overigens niet zelf mee te nemen. Voor goede begeleiding en geschikt gereedschap wordt gezorgd.

Aanmelden 

Iedereen die enthousiast wordt van werken in de natuur, mag zich aanmelden voor een open werkdag. Kennis en ervaring met buitenwerk hoeft u hiervoor niet te hebben. Uiteraard bent u ook van harte welkom als u al vrijwilliger bij SLZ bent. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Landschapsbeheer Zeeland

Natuurgebied Oranjebosch
Foto: Bert Helm