Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

€ 62 miljoen extra subsidie

Het budget van de ISDE wordt in verband met het grote aantal aanvragen dit jaar met € 62 miljoen verhoogd. Daarmee is er in totaal € 290 miljoen beschikbaar in 2022. Zowel huiseigenaren, VvE’s als bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de regeling. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel.

Groot aantal aanvragen

Dit jaar werden door huishoudens al ruim 64.000 aanvragen gedaan. Er werd ruim € 98 miljoen aangevraagd voor isolerende maatregelen en bijna € 56 miljoen voor de installatie van (hybride) warmtepompen. Na de verhoging van het budget is er tot en met eind dit jaar nog bijna € 90 miljoen beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers. Daarnaast is er binnen de ISDE specifiek voor zakelijke gebruikers in 2022 € 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Wilt u meer weten over de ISDE-subsidie?

U vindt alle informatie hierover op de website van het Duurzaam Bouwloket(externe link). U kunt hier ook terecht voor andere vragen over energie besparen of voor een gratis en onafhankelijk advies van een adviseur.