Op zaterdag 24 augustus 2019 heeft burgemeester van der Zwaag een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer L. (Bert) Slingenberg uit Zoutelande.

De heer Slingenberg heeft zich sinds 1977 ingezet als forensisch odontoloog (tandarts) voor het Landelijk Team forensische opsporing (LTFO) en het Landelijk Orgaan Forensische tandheelkunde (LOFO) bij:

1977 KLM vliegtuigongeval op Tenerife (Spanje)
1987 Herald of Free Enterprise
1992 ELAL vliegtuigongeval Bijlmermeer
1992 Martinair vliegtuigongeval Faro (Portugal)
1996 Militair vliegtuigongeval Belgische Hercules Eindhoven
1996 DDA vliegtuigongeval Dakota Waddenzee
2000 Vuurwerkongeval Enschede
2003 Viegtuigongeval Peru
2004 Tsunami Thailand
2009 Turkish airways crash
2010 Vliegtuigongeval Tripoli (Libië)
2010 Verkeersongeval A59
2010 Vliegtuigongeval MH17

Het Landelijk Team Forensische opsporing wordt ingezet bij rampen en zorgt voor identificatie van slachtoffers. Helaas zijn slachtoffers vaak alleen nog aan de hand van gebitsonderzoek te identificeren. De heer Slingenberg is als tandarts zeer nauw betrokken geweest bij identificatie van slachtoffers. Daarnaast werd de heer Slingenberg ook ingezet bij de identificatie van personen voor de politie in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland.

De heer Slingenberg heeft gedurende ruim 42 jaar als  forensisch Odontoloog  veel kennis en ervaring opgedaan.  Mede dankzij deze kennis en ervaring heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan nieuwe inzichten op het gebied van forensische odontologie. De heer Slingenberg geldt als een autoriteit op zijn vakgebied en besteedt veel tijd aan het overbrengen van zijn kennis aan collega’s, zowel nationaal als internationaal. 

Naast de inzet op het gebied van forensische Odontologie heeft de heer Slingenberg ook ontwikkelingswerk in Afrika verricht.  Hij heeft patiënten behandeld, tandartsassistentes opgeleid en voorlichting (poetsles) gegeven op scholen.

De heer Slingenberg is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.