Op zaterdag 25 maart is de Zeeuwse compostdag. Komt u die dag naar een van de Zeeuwse milieustraten dan ontvangt u een gratis zak compost bij uw bezoek. Dit als bedankje voor het scheiden van GFT afval (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten). Van dit GFT-afval maken we Zeeuwse compost een bodemverbeteraar. Het Zeeuwse compost wordt gebruikt in de landbouw, bij tuinders en particulieren.

Zeeuwse compostdag 25 maart

Op de Zeeuwse milieustraten van de Zeeuwse Reinigingsdienst krijgt u bij een bezoek zaterdag 25 maart een gratis zak compost. Ook geven vrijwilligers informatie over het composteren van GFT-afval. Heeft u nog meer compost nodig? Het hele jaar door kunt u zelf gratis compost komen scheppen.

Theezakjes en koffiepads weer bij GFT

U weet vast wel wat GFT-afval is. Schillen van aardappelen, groente en fruit, snijbloemen, tuinafval. Maar natuurlijk ook etensresten zoals graatjes van vis, niet bruikbare etensrestjes, het mag allemaal in de groene bak. Maar wist u dat ook theezakjes en koffiepads weer bij het GFT mogen? De koffie- en theeproducenten in Nederland(externe link) hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om theezakjes en koffiepads weer composteerbaar te maken. Dat is nu gelukt. Meer dan 90% van deze producten is composteerbaar en horen dus weer bij het GFT! En van dit waardevolle GFT maken we in Zeeland mooie compost.

Schoon GFT

Het blijft belangrijk dat er geen andere afval in het GFT zit. Plastic en glas composteren niet en niemand wilt dat dit in de bodem terecht komt. Daarnaast komt GFT dat niet gescheiden wordt bij het restafval en gaat de verbrandingsoven in. Dat is slecht voor het milieu en duurder dan verwerking tot compost.

Een hark in de grond