De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. De wijzigingen voor 2023 zijn voor u op een rijtje gezet. 

Subsidie voor één isolatiemaatregel

In 2023 kunt u ook subsidie aanvragen als u één isolatiemaatregel hebt genomen. Deze maatregel moet u wel hebben genomen na 1 april 2022. U krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neemt u binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Deze percentages zijn slechts een inschatting. Bekijk de website van het Duurzaam Bouwloket(externe link) voor de exacte subsidiebedragen.

Vernieuwde berekening glas

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat. Dit betekent dat u van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Het kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Elektrische kookvoorziening

Woningeigenaren kunnen vanaf 2023 subsidie aanvragen voor een elektrische kookvoorziening. Dat is een vast subsidiebedrag van €400,-. De elektrische kookvoorziening geldt niet als tweede maatregel. Installeert u bijvoorbeeld een kookvoorziening nadat u glasisolatie hebt laten aanbrengen, dan blijft voor de glasisolatie het lagere subsidiebedrag gelden.

Meer tijd voor het aanvragen van subsidie

Vanaf 2023 heeft u als woningeigenaar maar liefst 24 maanden de tijd om de subsidieaanvraag te doen nadat u de maatregel hebt laten uitvoeren. Dit termijn geldt alleen voor maatregelen die vanaf 1 januari 2022 zijn genomen.

Subsidie aanvragen en meer informatie

Het aanvraagsysteem van de ISDE met de doorgevoerde wijzigingen gaat open op 24 januari 2023. Vanaf dan kan de vernieuwde subsidie worden aangevraagd. Ga naar de website van het Duurzaam Bouwloket(externe link) voor het aanvragen van de subsidie en alle belangrijke informatie over de regeling. De subsidie is beschikbaar tot 2030.

Gratis en onafhankelijk advies

Wilt u meer informatie over energie besparen of heeft u behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact op via het contactformulier(externe link). Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning.

groen huisje