Start Crowdfunding Veere in 3D

Home > Inwoners > Nieuws > Start Crowdfunding Veere in 3D

Start Crowdfunding Veere in 3D

Dit item is verlopen op 30-09-2017.

Reis terug in de tijd en zie het vroegere veerpont naar Campvere uitgroeien tot het machtscentrum van de Van Borsele’s. Kijk mee over de schouder van één van de welgestelde gasten op het illustere kasteel Sandenburgh of loop weer over de imposante verdedigingswerken en bekijk vanaf de statige Montfoortse Toren het komen en gaan van de handelsschepen en walvisvaarders. Maak de Engelse inval in 1809 in de frontlinie mee en beleef hoe de Franse soldaten de stad ombouwen tot een onneembaar bolwerk.

Het prachtige historische stadje Veere trekt jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. De kleine straatjes, kade, grachten en vele oude panden nemen je mee naar vroegere tijden. Stichting Delta Cultureel wil deze vergeten historie door middel van een gedetailleerde 3D animatie weer op een moderne en intrigerende manier terugbrengen. Deze vorm van visualisatie sluit ook nauw aan bij de belevingswereld van jongeren, een doelgroep die doorgaans slecht bereikt worden als het om historisch erfgoed gaat.

Dit soort ontwikkelingen zijn natuurlijk niet goedkoop. De gemeente Veere ondersteunt het project al financieel en De Walcherse Archeologische Dienst en het Zeeuws Archief zorgen voor de wetenschappelijke begeleiding. Maar we hebben nog een behoorlijk bedrag nodig om dit project ook echt te realiseren!! Daarom starten we met een crowdfundingsactie.

Heb je al jaren je hart verloren aan het mooie Veere met zijn luisterrijke geschiedenis en droom je er van dat tot de verbeelding sprekende verleden echt te ervaren? Ben je geboeid door nieuwe technologieën die verhalen van toen vertellen met de middelen van nu? Of heb je te doen met onze arme ridder die na heroïsche omzwervingen zijn kasteel niet meer terugvindt? Ga dan snel kijken op www.voorjebuurt.nl/veerein3d. Hier kan je meer info over het project vinden, een vrije bijdrage zijn of kiezen voor een leuke tegenprestatie. Samen kunnen we dit realiseren!!

We gaan niet voor een statisch product maar iets dat met de tijd mee kan evolueren. Voor de realisatie van het project hebben we een stappenplan opgesteld. Een minimale en maximale variant, afhankelijk van het beschikbare budget.

Fase 1: Basismodel en fly-by 3d film

In een eerste fase zal het basismodel gebouwd worden en zal deze virtuele tijdreis in de vorm van een flyby film worden gepresenteerd op een publieke plek in Veere (gedacht wordt Museum de Schotse Huizen). Een mooie animatie die voor Amsterdam gemaakt over de ontwikkeling van de 17e-eeuwse grachtengordel rond de stad geeft een idee van de opzet van de film.(https://www.youtube.com/watch?v=IvsHvfs3G1M).

Fase 2: 3D experience

In een tweede fase willen we de film upgraden naar een 3D experience waarbij je met een speciale 3D bril echt in de animatie zelf lijkt te zitten. Deze experience zou op dezelfde plek in de Schotse huizen gerealiseerd kunnen worden.

Fase 3: interactieve 3D wereld

In een derde fase zou het Veere rond 1550 tot in detail digitaal worden heropgebouwd. In deze opzet kan je als een soort tijdreiziger het oude Veere gaan bezoeken en er vrij in rondlopen. In dit model kunnen ook games, educatieve projecten of museale toepassingen ontwikkeld worden (http://www.deynse1783.be/).

Dit laatste model leent zich ook voor het ontwikkelen van een ‘time travel app’, waarbij bezoekers van Veere door de stad kunnen lopen en via hun tablets of smartphones aan de hand van GPS bepaling terug in de tijd kunnen kijken (https://timetravel.world/en/welcome-world-timetravel/).