Japanse kruiskwallen in klein deel Veerse Meer

Lees voor
Home > Inwoners > Nieuws > Japanse kruiskwallen in klein deel Veerse Meer

Japanse kruiskwallen in klein deel Veerse Meer

Dit item is verlopen op 29-08-2017.

Op de meeste zwemlocaties in het Veerse Meer kan veilig worden gezwommen. Er is een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen in twee delen van het Veerse Meer  aangetroffen. Deze locaties zijn al langere tijd bekend: in de kreek tussen Sluis de Piet en de brug aan de Muidenweg en in het water bij de woningen aan de Oranjeplaat. In andere delen van het Veerse Meer zitten de kruiskwallen dus niet.

Japanse kruiskwallen zitten niet in het hele Veerse Meer

De gemeenten Middelburg en Goes laten dit weten, omdat ze signalen ontvangen dat mensen denken dat de Japanse kruiskwallen in het hele Veerse Meer zitten. Benadrukt wordt dat ze alleen in de twee genoemde delen zijn aangetroffen. In deze twee delen wordt afgeraden om te zwemmen. De Japanse kruiskwallen zijn bijvoorbeeld niet aangetroffen bij het strandje en de ligweide aan de Grote Piet en bij Kanoa. Hier kan wel gewoon worden gezwommen.

Onderzoek kruiskwal

Rijkswaterstaat voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen. Zo wordt er steeds gekeken waar de diertjes aanwezig zijn en waarom ze juist dit jaar in grote hoeveelheden voorkomen.

Aanraking Japanse kruiskwal kan zorgen voor jeuk, prikkeling en rode huid

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn.

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

www.zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl is een lijst te vinden van schone en veilige zwemlocaties in Zeeland.
Op de foto is te zien waar de verhoogde concentraties Japanse kruiskwallen zich bevinden in het Veerse Meer en hoe de kruiskwal eruit ziet. 

Te downloaden:

Vacatures

Volg gemeente Veere

  

Contactgegevens

Gemeente Veere
Postbus 1000
4357 ZV Domburg
Telefoon (0118) 555 444
Fax (0118) 555 433
E-mail gemeente@veere.nl

 06 2358 4577

Bezoekadres:
Traverse 1
4357 ET Domburg

Apps