Japanse kruiskwal in Veerse Meer

Home > Inwoners > Nieuws > Japanse kruiskwal in Veerse Meer

Japanse kruiskwal in Veerse Meer

Een aantal weken geleden is een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen aangetroffen bij Wolphaartsdijk en Kortgene in het Veerse Meer. De aantallen zijn op deze locaties toegenomen en er zijn er nu ook verhoogde aantallen Japanse kruiskwallen aangetroffen bij de Piet. Op deze locaties mag worden gezwommen maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen, aangegeven door borden.

Onderzoek kruiskwal

Rijkswaterstaat voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen.

Aanraking Japanse kruiskwal kan zorgen voor jeuk, prikkeling en rode huid

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl/kruiskwal.

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

www.zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u alle zwemlocaties in Zeeland.
Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties.