Boek archeologische vondsten in Domburg en strand Oostkapelle

Home > Inwoners > Nieuws > Boek archeologische vondsten in Domburg en strand Oostkapelle

Boek archeologische vondsten in Domburg en strand Oostkapelle

Dit item is verlopen op 07-12-2017.

Vrijdag 1 december om 16.30 uur neemt wethouder Chris Maas het boek “Zeeën van Tijd” in ontvangst van de auteurs Bernard Meijlink, Bram Silkens en Nina Linde Jaspers.

De ondertitel luidt: Grasduinen door de archeologie van 2500 jaar Domburg en het Oostkapelse strand. Het boek is in opdracht van de gemeente Veere geschreven.

De titel verwijst naar het feit dat het zeeën van tijd heeft geduurd voor de sporen uit het verleden, eens op het land, daarna afgedekt door de verschuivende duinen en vervolgens opgeslokt door de zee, bij laagwater werden prijsgegeven en hun verhaal vertelden.

Deze archeologische vindplaatsen zijn door hun zeldzame aard van nationaal belang. Samen vormen ze de intrigerende geschiedenis  Domburg en omgeving. Hoeveel andere regio’s in Nederland kunnen bogen op een combinatie van een Romeinstempelcomplex gewijd aan een inheemse godin, een rijke vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting inclusief begraafplaatsen vol grafgiften, plunderingen door Vikingen en één van de weinige ringwalburgen die ons land rijk is?

De grondsporen en hun vondsten zijn de voorbije eeuwen telkens opnieuw wetenschappelijk onderzocht, steeds gekleurd door de tijd van toen. Dit boek bundelt de resultaten hiervan tot een spannende bloemlezing van de ijzertijd tot nu. De auteurs beschrijven niet alleen de geschiedenis van Domburg en het strand van Oostkapelle, maar doen ook verslag van het boeiende verloop van het onderzoek, de markante onderzoekers en hun methoden.

De vele tekeningen, foto’s en kaarten brengen de geschiedenis tot leven.  Fraai getekende voorstellingen nemen ons terug in de tijd en enkele prachtige fotocomposities zetten opvallende vondsten in de spotlights. Zeeën van Tijd vertelt de kleurrijke historie van Domburg en omstreken. Een dynamisch verhaal van de veranderlijke kust van de Noordzee, dat met recht grote bekendheid verdient.

Het boek kost €15,00 en is te koop bij De Drukkerij aan de Markt in Middelburg, museum Terra Maris te Oostkapelle, de Read Shop aan ’t Groentje in Domburg en in het Polderhuis museum te Westkapelle.