Met jouw klas meedoen aan het informatieve jeugdprogramma Het Klokhuis? Dat kan door je op te geven voor de interactieve Klokhuis livestream ‘Rust in je hoofd’ vanuit de ZB in Middelburg. Klokhuispresentator Janouk Kelderman praat op 24 januari 2023 met gasten en leerlingen uit groep 7 en 8 verder over stress, piekeren en trucjes om je hoofd tot rust te brengen. Iedere school kan de livestream volgen via het digibord.

leerlingen

In gesprek met

Leerlingen kunnen live reageren op stellingen van Janouk en rechtstreeks vragen insturen die de gasten beantwoorden. Drie klassen schuiven zelfs virtueel bij hen aan via een videowall en gaan direct in gesprek met de mensen in de studio.

Programma

Van 11.00 tot 11.45 uur praat Janouk met de gasten en klassen over de Klokhuis-uitzendingen Rust in je hoofd(externe link) en Stress(externe link). Dagelijks gaan er talloze gedachten door ons hoofd. Soms zo veel, dat je er stress van krijgt. Spanning voor een Cito-toets of spreekbeurt is heel normaal, maar wat moet je doen als je niet kunt stoppen met piekeren? Tijdens de livestream geven de gasten tips om daar mee om te gaan.

Wie zitten er ook aan tafel?

Een van de gasten aan tafel is universitair hoofddocent Anke Klein. Zij geeft dagelijks leiding over het Kenniscentrum voor Angst en Stress bij Jeugd(externe link) en heeft als missie om kinderen helpen omgaan met angst en stress. In de livestream legt ze uit wat stress precies is, hoe je het bij jezelf herkent en wat het verschil is tussen gezonde en ongezonde stress.

Mindful

Ook mindfulnesstrainer Jan Vrenssen zit in de studio. Als coach bij onder andere Mindful Onderwijs helpt hij leerlingen om zich beter te concentreren en om te gaan met stress. In de livestream laat Jan de scholen aan de hand van interessante proefjes en leuke experimenten zien hoe je je aandachtsspier traint. Want hoe sterker deze spier is, hoe rustiger we ons voelen.

Meedoen in de videowall

Drie klassen schuiven virtueel aan en zijn in beeld op de videowall. Ze gaan op die manier direct in gesprek met de gasten in de studio. Wil je met jouw klas tijdens een uitzending live in beeld op de videowall in de studio? Opgeven kan via de website van de ZB(externe link). Klassen die niet via de videowall meedoen, kunnen altijd meekijken met de livestream via de website van Het Klokhuis(externe link) of de website van de ZB.(externe link)

Lesbrief

Er is ook een lesbrief beschikbaar ter voorbereiding op onderwerpen in de livestream. Voorbereiding is overigens niet per se nodig, maar voor één van de proefjes in deze livestream hebben de deelnemende leerlingen wel een ballon nodig.

Voor wie?

De onderwerpen in de livestream sluiten aan bij het curriculum van groep 7 en 8. De Klokhuis livestream over Rust in je hoofd bevordert Burgerschapscompetenties en sluit aan bij kerndoel Oriëntatie op jezelf en op de wereld.

Het Klokhuis livestreams schooljaar 2022-2023

Per schooljaar organiseren Het Klokhuis en de ZB in Middelburg zes livestreams. De komende livestreams zijn op 24 januari 2023, 14 maart 2023, 18 april 2023, 6 juni 2023, van 11.00 tot 11.45 uur. De livestreams worden aangevuld met een passende lesbrief van de ZB en Cubiss.