Woensdag 17 augustus en donderdag 8 september organiseert de gemeente Veere samen met de stichting OVOE inloop informatiebijeenkomsten in de Korenmaat in Veere. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen Veerse inwoners en belanghebbenden terecht met vragen over de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen in de tijdelijke wooneenheden (voormalige slaapstrandhuisjes) op het voormalig voetbalveld aan de Veerseweg te Veere. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om bij één van deze inloop informatiebijeenkomsten aanwezig te zijn, kunt u contact opnemen met de gemeente Veere via hulpvooroekraine@veere.nl.

Data en tijden inloop informatiebijeenkomsten

  • Woensdag 17 augustus van 15:00 tot 18:00 uur. 
  • Donderdag 8 september van 17:00 tot 20:00 uur.

Adres inloop informatiebijeenkomsten

De Korenmaat 
Kerkstraat 6 
4351 AK Veere 

Aanleiding

Het Veerse college heeft afgelopen juli besloten om een tijdelijke vergunning te verlenen voor het plaatsen van zes slaapstrandhuisjes voor maximaal vijf jaar op het voormalige voetbalveld aan de Veerseweg. Deze slaapstrandhuisjes worden gebruikt om vluchtelingen gezinnen op te vangen. In totaal komen er voor circa 25 Oekraïense vluchtelingen 6 tijdelijke wooneenheden op het terrein. Daarnaast komen er voorzieningen voor het stallen van fietsen en het doen van de was.

Achtergrond 

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is er een stroom vluchtelingen richting Nederland getrokken. Een groep vluchtelingen van circa 25 personen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn door particulieren opgevangen in het stadje Veere. Vrijwilligers van de stichting OVOE hebben een grote rol gespeeld bij het opvangen en huisvesten van deze vluchtelingen. Ook hebben zij ervoor gezorgd dat ieder vluchtelingen gezin een persoonlijke buddy kreeg toegewezen die hen hielp bij scholing, werk, medische zorg, de Nederlandse taal en ook huisvestingszaken. De vluchtelingen voelen zich inmiddels erg thuis in Veere. 

Vanaf oktober dit jaar eindigt de particuliere opvang voor de circa 25 vluchtelingen in Veere. De stichting OVOE heeft gekeken naar de verschillende mogelijkheden om de vluchtelingen in het stadje Veere goed te huisvesten. De stichting is met het voorstel van de tijdelijke wooneenheden aan de Veerseweg naar de gemeente gekomen. De ontwikkeling van deze tijdelijke locatie hebben de stichting OVOE en de gemeente Veere onlangs gezamenlijk verder opgepakt. 

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen? Bekijk dan een overzicht van de veelgestelde vragen hieronder op deze pagina. Mogelijk vindt u hier al een antwoord op één of meer van uw vragen.  

Wie komen er te wonen?

De tijdelijke wooneenheden aan de Veerseweg zijn bestemd voor de huisvesting van vluchteling gezinnen. In de totaal 6 wooneenheden komen circa 25 vluchtelingen afkomstig uit Oekraïne te wonen. Dit zijn voornamelijk vrouwen (moeders en grootmoeders) met kinderen in diverse leeftijdsgroepen. En twee mannen die bij de gezinnen horen. 

Hoe lang komen de vluchtelingen hier te wonen?

De tijdelijke wooneenheden staan er maximaal 5 jaar. Wanneer er na deze periode nog altijd behoefte is aan een tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen gezinnen dan zal dat op een andere locatie in de gemeente Veere plaatsvinden. 

Wat voor tijdelijke wooneenheden zijn het?

De wooneenheden zijn geschikt om in alle seizoenen goed te wonen. Per huisje kunnen er maximaal 4 personen in verblijven. Ieder huisje heeft eigen voorzieningen zoals cv, sanitair, keuken, meubilair en een televisie. 

Welke begeleiding krijgen de vluchtelingen?

Vanuit de stichting OVOE worden de vluchtelingen geholpen. Per gezin hebben zij 2 buddies die hen persoonlijk helpen. Daarnaast heeft de gemeente Veere een coördinator die de vluchtelingen bij allerlei zaken helpt. De gemeentelijke coördinator is ook voor inwoners van Veere aanspreekpunt. U kunt bij haar terecht wanneer u nu of in de toekomst vragen heeft over de vluchtelingen in Veere. 
 

Wat zijn de contactgegevens van de gemeentelijke coördinator Oekraïense vluchtelingen?

Arlette de Jonge
(0118) 555 221
hulpvooroekraine@veere.nl 

Let op: Arlette is van 14 augustus tot 25 augustus met vakantie. U kunt in deze periode wel per e-mail contact met haar vervangende collega opnemen. Dit kan via hulpvooroekraine@veere.nl.

Wat is de stichting OVOE?

De stichting OVOE (Opvang Vluchtelingen Oekraïne) bestaat uit een groep inwoners van het stadje Veere die zich belangeloos inzetten voor de opvang en hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Zij helpen de Oekraïense vluchtelingen in Veere bij diverse zaken zoals scholing, zorg, werk en huisvesting.

Wat zijn de contactgegevens van de stichting OVOE?

U kunt contact opnemen met de stichting OVOE via e-mailadres ovoeveere@zeelandnet.nl.

Wat gebeurt er met het terrein wanneer de Oekraïense vluchtelingen weg zijn?

De gemeente Veere is voornemens de tijdelijke wooneenheden te verwijderen wanneer de opvang van vluchtelingen gezinnen op het terrein niet meer nodig is. Het uitgangspunt is dat het terrein weer in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. 

Wij sluiten bij nood niet uit dat er, in de periode van 5 jaar dat de vergunning geldig is, geen andere mensen in de tijdelijke wooneenheden worden gehuisvest. Het gaat dan expliciet om de huisvesting van gezinnen. 

Blijven de bestaande voorzieningen op het terrein bestaan?

Ja, de voorzieningen blijven toegankelijk. Het gaat dan om het trapveldje, de pumptrackbaan, de jongerenplek, de parkeerplaatsen voor auto’s nabij de tennisbanen en de parkeerplaatsen voor campers. Veerse inwoners en bezoekers kunnen daarmee gebruik blijven maken van de bestaande voorzieningen.

Let op: in de periode september tot november vinden er werkzaamheden op het terrein plaats waardoor de bestaande voorzieningen tijdelijk minder toegankelijk zijn. De gemeente Veere en haar uitvoerende partners doen hun best de overlast zo veel mogelijk te beperken. Via de nieuwsbrief en via onze website wordt u op de hoogte gehouden van de werkzaamheden.

Vlag Oekraïne