Buiten wordt het weer kouder weer. De open haard of houtkachel wordt hierdoor sneller en vaker gebruikt. Begrijpelijk, maar hoe doet u dat op een goede manier, die goed is voor het milieu, voor uzelf en zonder de buren tot last te zijn. In de infographic ziet u acht manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken. 

Kunt u de tekst in de infographic niet lezen?

Download de infographic dan voor een grotere weergave. Wanneer u een voorleeshulp gebruikt kunt u onderaan deze pagina in de paragraaf 'Tekst in de infographic' de tekst die in de infographic staat laten voorlezen.

Meer informatie

Meer tips en informatie over stoken vindt u onder andere op de website van Milieucentraal(externe link).

Tekst in de infographic

Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken

Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Denk aan je buren en raadpleeg eerst de Stookwijzer voordat je gaat stoken en stook niet bij een stookalert. Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

Tip 1: Raadpleeg eerst Stookwijzer.nu.(externe link) Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.

  • Tip 2: Stook alleen droog hout.
  • Tip 3: Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  • Tip 4: Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
  • Tip 5: Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand.
  • Tip 6: Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  • Tip 7: Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  • Tip 8: Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie milieucentraal.nl. Kijk op stookwijzer.nu(externe link) voordat je wilt gaan stoken.