Het nieuwe jaar is begonnen. De goede voornemens zijn gemaakt. Maar komt daar ook de tuin in voor? Misschien geen slecht idee om nu al vast stil te staan bij de tuin voor dit jaar. “Maak om te beginnen een goede planning voor zowel de moestuin als de sierplanten”, zegt Anne Wieggers, hoofdredacteur van het magazine Gardeners’ World en ambassadeur van Stichting Steenbreek.

“Want door op het juiste moment uw planten te zaaien of uit te planten, zullen ze sterk en gezond groeien. Dat is heel belangrijk, want gezonde planten zijn minder aantrekkelijk voor slakken, luizen en ander ongedierte of ziekten. En daardoor komt u ook niet in de verleiding om tóch te grijpen naar mogelijk schadelijke middeltjes om de plantjes te redden.”

Water

Een punt dat niet vergeten mag worden is besparen op water. De neiging is groot om lekker veel te sproeien bij nieuwe aanplant en tijdens droge periodes, die steeds vaker voorkomen. U staat er niet altijd bij stil wanneer u de kraan opendraait, maar schoon drinkwater is een schaars goed dat bovendien steeds schaarser wordt, zegt Wieggers. Er zijn een paar manieren waarop u water kunt besparen in de tuin. “Kies om te beginnen voor planten die zich thuis voelen in de omstandigheden in uw tuin. Grote kans dat die genoeg hebben aan het hemelwater. Geef dan pas water wanneer de planten het écht nodig hebben. Ze wortelen dieper als u ze niet te veel verwent. Een mulchlaag helpt bovendien om vocht in de grond vast te houden.”

Bevorder de biodiversiteit

Met de teruglopende biodiversiteit (simpeler gezegd soortenrijkdom) is een goed voornemen om daar op kleine schaal, in de eigen tuin, een bijdrage te leveren om er iets aan te doen. “Bij een ecosysteem met een grote soortenrijkdom houden alle soorten elkaar in evenwicht, zodat ziekten en plagen niet snel de overhand zullen krijgen. Probeer dus ook in de tuin een rijk mini-ecosysteem te creëren, waarin ruimte is voor vogels, insecten, zoogdieren zoals egels en amfibieën. Bijvoorbeeld met biologische, inheemse, planten en zaden, nestkasten, bijen- en insectenhotels, schuilplaatsen en een vijver.”

Geveltuintje

Maar er zijn meer goede voornemens te maken, bijvoorbeeld een geveltuintje aanleggen. Wie geen ruimte heeft voor een voortuin en toch het straatbeeld wil vergroenen, kan wel vaak een geveltuin aanleggen: een strook groen van ongeveer anderhalve stoeptegel, direct tegen de gevel van een gebouw, zoals een huis. Bekijk hier enkele plantentips(externe link) die het goed doen voor de gevel.

Twee mensen halen tegels uit een stoep

Balkonplanten

Wie in een flat of appartement woont, kan denken aan planten op het balkon. Kies voor vaste planten (die langer dan twee jaar leven) zodat u deze niet steeds opnieuw hoeft te kopen of te zaaien. In het najaar verliest de plant zijn groen, maar blijven de wortels overwinteren, om in de lente opnieuw op te komen. Zo kunt u er steeds opnieuw van genieten. Met hangende planten bespaart u bovendien een hoop ruimte, maar creëert u toch een stukje natuur dicht bij huis. Daar worden ook de bijen, vlinders en vogels blij van.

Boomspiegel vergroenen

De boomspiegel, die lege en zanderige grond rondom een boom in de stoep, is een perfecte plek om de buurt te vergroenen. Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit en is een fijne plek voor wilde bijen, vlinders en andere insecten. Dat is toch beter dan een plek voor straatafval of hondendrollen? Bekijk het (externe link)boomspiegelbeleid per gemeente(externe link).

Straatactie

Wie enthousiast raakt van deze voornemens kan het nog groter aanpakken. Kijk eens goed rond naar de tuinen in de straat. Zijn al die stenen, tegels en kiezels wel echt nodig? Kan uw straat wel een beetje meer groen gebruiken? Organiseer dan samen met buurgenoten een straatactie. Samen tuinieren is ook nog eens gezellig! Kijk voor meer informatie op de inwonerspagina(externe link) op de website van Stichting Steenbreek.

Genoeg plannen om de komende maanden mee aan de slag te gaan. In ieder geval een groen en kleurrijk Nieuwjaar gewenst!

Logo steenbreek