Bloemen in voortuin

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat gemeente Veere de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Ook in België vindt dit jaar voor het eerst een tegelwip competitie plaats. De aftrap wordt vandaag gedaan met een heus nationaal wip lied. Pak je schep, zing mee met ‘Wip Holland Wip’ en vergroen je tuin.

55 voetbalvelden

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden. Het succes van de nieuwe Nederlandse volkssport is ook over de grens opgemerkt. Dit jaar wordt het allereerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd, in samenwerking met creatief bureau Frank Lee, de grondleggers van het NK Tegelwippen. De standen worden bijgehouden op de website, de teller vind je op de website van het NK Tegelwippen(externe link).

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. En dat geldt ook voor Gemeente Veere. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet(externe link), wijst zelfs uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Gemeente Veere roept daarom alle inwoners op om mee te wippen.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. ‘Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden’, zegt Lodewijk. ‘Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond’.

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek(externe link). In de drie grote steden is zelfs bijna twee op de drie tuinen voor meer dan de helft dichtgelegd met tegels. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

Wint Gemeente Veere de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl(externe link). Ook als je gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller. Het is een initiatief van creatief bureau Frank Lee i.s.m. collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman is ambassadeur van de campagne.