Schoon Nederland heeft de jaarlijkse Winkelgebieden in Nederland weer onderzocht. Hieruit is gebleken dat de gemeente Veere in 2022 de schoonste winkelgebieden van Nederland had! Met een gemiddelde score van 7.7 mag de gemeente zich prijzen in Domburg, Oostkapelle, Veere en Zoutelande.  

Schoonste winkelgebied 2022
Foto: © PZC
Op de foto: Christian, Wilco, Marco en Peter (medewerkers gemeente Veere)

Fantastisch resultaat

Het resultaat is behaald door de inzet van onder andere ondernemers. Veel ondernemers zetten zich in om de eigen omgeving schoon en netjes te houden. Ook de inzet van de medewerkers van de gemeente Veere en Orionis leveren een belangrijke bijdrage aan het resultaat wat is behaald. Naast deze professionele inzet zijn er ook particuliere ambassadeurs: inwoners, die met een prikstok zwerfvuil opruimen. De gemeente Veere dankt allen voor hun inzet!

Hoe is de scan uitgevoerd?

De winkelgebieden scan bestaat uit een drieledig onderzoek, enquêtes onder het winkelend publiek, interviews met ondernemers en schouwrondes. Het onderzoek is eind mei 2022 gestart. In schouwrondes zijn aan de hand van de CROW-methode aanvullende gegevens verzameld over, onder meer, de hoeveelheid zwerfafval en de staat van de winkelgebieden. De uiteindelijke schoonbeleving van het winkelend publiek is het gemiddelde cijfer dat de bezoeker gaf voor de schoonheidsgraad in het algemeen en op het moment van winkelen. In de gemeente Veere hebben 160 mensen de vragenlijst volledig ingevuld. Per winkelgebied waren dat gemiddeld 40 respondenten.

De waarde van een schoon winkelgebied

In een schoon winkelgebied blijven mensen langer, kopen ze meer en voelen ze zich prettiger. Wist je dat bezoekers maar liefst 20% langer in een schoon winkelgebied blijven en ook nog eens 10% meer uitgeven? Veel ondernemers, beheerders en gemeenten willen zich dan ook graag inzetten voor een schoon winkelcentrum. De gemiddelde score van Nederland is een 7,0.

Algemene data 2022

Algemene data 2022

Aantal meetlocaties

504

Aantal gebieden

453

Aantal gemeenten

101

Aantal binnensteden

103

Aantal binnensteden - samengevoegd

32

Aantal enquêtes

21.422

Help onze gemeente schoon te houden

Ligt er (zwerf) afval op straat dan kan dit gemeld worden via de Mijn Gemeente app