De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw tuin: goede grond zit namelijk vol met leven en dat is de basis van een levende tuin. Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Met een rijk bodemleven kunnen planten en (fruit)bomen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel. En een levende bodem helpt om water vast te houden en af te voeren indien nodig. Wel zo handig in een tijd van droogte of extreme regenval.

wormen in de grond

Bodemdieren

Op veel plekken in Nederland gaat het niet goed met de bodem en bodemdieren. In een versteende tuin vindt u namelijk weinig tot geen leven. En al helemaal niet onder de tegels. Terwijl in een groene tuin van alles leeft onder het maaiveld. En die bodemdieren zijn bijzonder nuttig ook voor ons als mens.

Leven in de bodem

Veel soorten bodemdieren zijn echte afvaleters, ze zoeken naar dode blaadjes op de grond. Ze brengen de bladeren en het compost in de bodem om het te verteren tot humus. Dit levert weer voedingsstoffen op voor planten en bomen. De humuslaag is ook een soort spons waardoor de bodem minder snel uitdroogt. In een levende tuin zorgen ijverige wormen voor beluchting van de bodem. De gangen die zij aanleggen werken als regenpijpjes waardoor het water nog dieper de grond in kan. Het riool wordt daarmee tijdens piekbuien minder belast. Met bodembedekkers of voldoende bladeren op de bodem heeft onkruid minder snel kans en blijft de bodem ook nog eens langer vochtig. Dat scheelt weer water geven en het is fijn voor de bodemdieren.

Een gezonde en levende tuin

Kijk eens goed rond in uw tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Met de volgende tips helpt u zelf mee aan het herstel van het bodemleven in uw eigen tuin.

  • Tegel eruit en plant erin
  • Kies makkelijke planten
  • Plant een boom
  • Vang regenwater op in de tuin
  • Onderhoud uw tuin
  • Tuinier zonder gif

Meer groen in uw tuin

Met meer groen in de tuin hebben veel soorten (bodem)dieren weer een plek om te leven. In het najaar kunt u bladafval en afgestorven plantenresten gewoon laten liggen. Heel veel soorten dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap. Op een natuurlijke manier en helemaal gratis wordt met dank aan de bodemdieren gezorgd voor bemesting en verbetering van de bodem. Zo helpt u in eigen tuin mee aan het herstel van het bodemleven. Wilt u meer weten, kijk dan op de website van Steenbreek.