Burgemeester Rob van der Zwaag mocht donderdag 12 augustus het eerste exemplaar van de nieuwste Zilveren Dukaat in ontvangst nemen. Op de Zilveren Dukaat van de Koninklijke Nederlandse Munt staat Kasteel Westhove in Oostkapelle afgebeeld. De munt werd daar ook onthuld.

Kasteel Westhove

Het middeleeuwse Kasteel Westhove is al voor 1300 gebouwd. Rond die tijd was het kasteel onderdeel van de abdij in Middelburg. In 1559 werd Middelburg een bisschopsstad en beschikte de bisschop over Westhove. Tijdens het Beleg van Middelburg stak Groningse edelman Bartholt Entens van Mentheda het kasteel in brand, waardoor veel van de originele structuur verloren ging. Hierna is het kasteel in handen geweest van vele kasteelheren en -dames die ieder hun stempel op het kasteel drukten. Er werden tuinen aangelegd en het kasteel werd uitgebreid met vele bijgebouwen, waaronder een oranjerie. Vandaag de dag zit in het kasteel en de bijbehorende koetshuizen een Stayokay-hostel.

Zilveren Dukaten

De Koninklijke Nederlandse Munt slaat jaarlijks Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën. De munten zijn geen wettig betaalmiddel (meer), maar verzamelaarsitems van zeer hoge kwaliteit. Vorig jaar startte het Nederlandse Muntenhuis de succesvolle verzamelaarsserie met de titel ‘Nederlandse kastelen’. De serie brengt heden en verleden samen door een historische ridder af te beelden voor een bestaand Nederlands kasteel. De historische veldmaarschalk Godard van Reede (1644 – 1703) is in de hele serie te zien in het harnas van de ridder.

Eén kasteel per provincie

Uit iedere Nederlandse provincie wordt één kasteel vereeuwigd. Kasteel Westhove vertegenwoordigt de provincie Zeeland. Van onder andere Slot Loevestein (Gelderland), Kasteel de Haar (Utrecht) en het Muiderslot (Noord-Holland) zijn al munten uitgegeven. De Zilveren Dukaat met Kasteel Westhove is nu te koop via de website van Koninklijke Nederlandse Munt. De maximale oplage is 2.000 stuks. De Zilveren Dukaat wordt geleverd inclusief Certificaat van Echtheid in een luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.

Afbeeldingen