Beste mensen, beste inwoners van Veere,

Het kabinet heeft vanmiddag nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de coronacrisis. Zojuist is bekend geworden dat de kinderopvang en de scholen tot en met 6 april dicht blijven. Kinderopvang en opvang van kinderen op scholen is alleen nog mogelijk voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. Ook zijn eet- en drinkgelegenheden vanaf 18.00 uur vandaag gesloten tot en met 6 april.

Wat blijft open, wat is dicht?

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten vanaf 15 maart, 18.00 uur gesloten zijn. Het is nu nog niet exact duidelijk wat daar allemaal onder valt. Maandag 16 maart verwachten we meer duidelijkheid. Hotels en thuisbezorgd services vallen niet onder deze maatregel.

Ondernemers

Ik realiseer me dat veel ondernemers en organisatoren hierdoor een lastige tijd tegemoet gaan. En in het bijzonder de horeca en onze grote toeristische sector. Wij voelen mee met iedereen die hierdoor gedupeerd wordt. We gaan in overleg met partners en brancheorganisaties om de gevolgen van deze nieuwe maatregelen in kaart te brengen.

Kwetsbare inwoners

We moeten oog hebben voor onze oudere inwoners en kwetsbare mensen binnen onze gemeente. Juist nu hebben zij ons hard nodig en juist nu moeten we samen voorkomen dat ze vereenzamen. Probeer zoveel mogelijk contact te houden zoals een kaartje sturen, whatsappen, bellen of videobellen. Of vraag of ze hulp kunnen gebruiken zoals boodschappen doen of misschien medicijnen ophalen uit de apotheek.

 

Dienstverlening gemeente

De maatregel om thuis te werken waar mogelijk, geldt uiteraard ook voor medewerkers van de gemeente Veere. Hierdoor komt ook de gemeentelijke dienstverlening onder druk te staan. De dienstverlening van de gemeente gaat zoveel mogelijk door, maar wel gericht op de écht noodzakelijke taken en producten. Alle externe bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente Veere worden, in elk geval tot en met 31 maart, geannuleerd. Ik hoop op uw begrip hiervoor.

Verantwoordelijk

Als uw burgemeester wil ik u vragen om verantwoordelijk met deze maatregelen om te gaan en de adviezen op te volgen. We moeten verspreiding van het virus zien te voorkomen. De maatregelen hebben impact op ons leven, dat merken we met zijn allen. Via onze website wordt u zo goed mogelijk op de hoogte gehouden over nieuwe ontwikkelingen. Ik hoop mét u dat we het coronavirus samen snel de baas zijn zodat we terug kunnen keren naar ons normale, sociale leven. Tot die tijd wens ik u veel gezondheid én wijsheid toe.

Met vriendelijke groet,

Rob van der Zwaag
Burgemeester Gemeente Veere