Beste inwoners van Veere,

Het coronavirus is nog lang niet onder controle. De afgelopen weken nam het aantal besmettingen weer toe en het kabinet kwam afgelopen maandag met verzwaarde maatregelen. Deze maatregelen hebben invloed op ons dagelijks leven. Ik snap dat het lastig is. We willen zo graag terug naar hoe het was, zonder de anderhalve meter te hoeven houden en spontaan iemand een knuffel of een hand te geven zonder erbij na te denken. Tegelijkertijd wil niemand terug naar de situatie van een aantal maanden geleden. Dit betekent dat we ons samen moeten inspannen om het virus weer onder controle te krijgen.

Ervaringen

Uit de ervaringen van de afgelopen lente en zomer hebben we kunnen leren en zien hoe we samen optrekken. We hebben laten zien dat we met elkaar in staat zijn het aantal besmettingen laag te houden en onze kwetsbare ouderen en zieken goed kunnen beschermen. Ook hebben we laten zien dat we verantwoord winkelen en verantwoord met elkaar omgaan in cafés en restaurants. We staan nu weer voor dezelfde opgave en weer reken ik op u.

Zorg 

Het coronavirus is hardnekkig en we moeten ervoor zorgen dat de reguliere zorg en ons gewone leven zo goed mogelijk doorgaat. Op die manier kunnen huisartsen hun werk blijven doen, kan de thuiszorg en de verpleging doorgaan voor hen die dat hard nodig hebben en zorgen we ervoor dat de ziekenhuizen niet overbezet raken met corona patiënten.

Boodschap aan jongeren

Deze brief is gericht aan alle inwoners van Veere maar voor één groep heb ik nog een speciale boodschap en dat zijn onze jongeren. Het is vervelend om niet te kunnen chillen met je vrienden, in het weekend naar een feestje te gaan of met je vriendengroep iets te drinken. Maar juist jullie inzet is heel hard nodig in deze tijd. Je doet het voor je opa en/of oma, voor de zwakkeren, je doet het voor de mensen om je heen!

Ontwikkelingen

Ik roep u op om samen de schouders eronder te zetten, samen zich te houden aan de regels en als het even kan, doe iets meer. Het worden spannende weken en maanden. We weten niet hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen en wat dat voor ons gaat betekenen. Wel weet ik dat we als gemeente u goed op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Als we ons aan de regels blijven houden kunnen onze kinderen naar school blijven gaan, hoeven onze ouderen niet geïsoleerd te worden en kan de horeca toch nog open blijven.

Informatie

Mocht u op zoek zijn naar de regels, dan kunt u terecht op de volgende websites:

Ik wens u veel gezondheid én wijsheid toe.

Met vriendelijke groet,

Rob van der Zwaag
Burgemeester gemeente Veere

Burgemeester met op de achtergrond Domburg
De basisregels voor iedereen